Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Američanka investovala miliony do ruiny: Maják po rekonstrukci přitahuje tisíce lidí

Autor: lim - 
19. března 2024
20:21

7 milionů korun! Tolik musela Američanka zaplatit za renovace kouzelného sto let starého majáku, který si roku 2011 poměrně lacino koupila. Opravy a zvelebování trvaly deset let, ale stály za to! Díky tomu dnes maják přitahuje spoustu pozornosti.  

Sheila Consaulová z Washingtonu v roce 2011 zakoupila maják Fairport Harbor West v Ohiu za 71 000 dolarů (asi 1,7 milionu korun). Během deseti let renovace majáku investovala dalších 7 milionů korun, a to kvůli špatnému stavu. Tato proměna byla náročná, protože většina budovy nebyla modernizována od roku 1925.

Sheila musela řešit výzvy jako absenci elektřiny, vodovodního systému a topení. Také musela sbírat dešťovou vodu a vozit nábytek na bárkách kvůli nedostupnosti pozemku po silnici.

Navzdory obtížím proměnila maják o rozloze cca 900 čtverečních metrů ve vysněný letní dům s třemi ložnicemi, třemi koupelnami, obývacím prostorem, jídelnou, kuchyní a technickou místností.

Sheila tak využila zákon o ochraně majáků, který umožňuje veřejnosti majáky odkoupit. Tímto úsilím se stala správkyní majáku a pravidelně pořádá oslavy výročí otevření, které přitahuje mnoho lidí. „Je tu nádherně. Maják se nachází téměř uprostřed jezera s 360stupňovým výhledem na vodu. V noci jsou všude vidět hvězdy,“ rozplývala se.

Video  Penzista postavil poblíž Brna svépomocí tzv. Maják civilizace.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi