Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na léčbu pro vážně nemocného Martínka se vybralo téměř 150 milionů: Dojatá rodina nenachází slova

Aktualizováno -
27. září 2023
08:48
Autor: pma, jel - 
26. září 2023
06:35

Úterý 26. září si rodina dvouletého Martínka bude pamatovat jako den, kdy se stal zázrak. Příběh chlapečka trpícího nemocí, kterou má na světě jen 120 lidí, chytil český národ za srdce. Astronomických 100 milionů korun na léčbu se díky dárcům podařilo vybrat během neuvěřitelně krátké doby. Přispěvatelů bylo dokonce tolik, že stránky sbírky zkolabovaly. Peníze navíc stále přibývaly i po dosažení potřebné částky. Ve středu ráno bylo na účtu sbírky téměř 150 milionů korun a byla ukončena.

Syndromem AADC trpí na celém světě 120 lidí. Mezi nimi je i dvouletý Martínek z Česka. Ten bojuje s nejtěžší formou tohoto genetického onemocnění, které u pacienta ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku.

„Bez naší pomoci neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Je hadrovitý, často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, mívá svalové křeče podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený polykací reflex,“ popsal synkův stav jeho otec Tomáš Zatloukal. Část polykané stravy tak chlapci končí v plicích, proto se mu těžko dýchá a trpí na infekce.

Jediná léčba, která může malému bojovníkovi pomoci, je genová terapie. Díky té může mít Martínek relativně normální život. Má to však háček. Léčba stojí astronomických 100 milionů korun. 

Na to ale rodina sama neměla dostatek finančních prostředků a rozhodla se skrze sbírku oslovit veřejnost. Výzvy o pomoc si všimly i známé osobnosti, které své fanoušky burcovaly k tomu, aby podobně jako ony lidé přispěli. A během krátké doby se skutečně podařilo vybrat potřebnou částku. 

V úterý 26. září po šesté ráno přesáhla suma potřebných 100 milionů korun. „Ještě jsem nerozlepila oči, ale myslím, že vidím zelenou čáru,„ komentovala na sociálních sítích úspěch influencerka Nikol Leitgeb (36, dříve Štíbrová). „Martínku, jak už jsem psala tatínkovi, držím palce, protože pro vás to teď teprve všechno začíná. Věřím, že léčba zabere a brzo se potkáme na dětskejch prolejzačkách,“ doplnila Leitgeb. 

Dojemná reakce Martínkovi rodiny na vybraných 100 milionů. Dojemná reakce Martínkovi rodiny na vybraných 100 milionů. | Instagram.com/stibrovicnikolka

Ta radostnou novinu psala hned ráno Martínkově rodině. „Nikol, děkuji. Krásné ráno, pomohla jste obrovským způsobem změnit Marťulkovi život," napsal influencerce dojatý tatínek.

Ten také poděkoval všem přispěvatelům. „Jak může člověk poděkovat 200 tisícům lidí, kteří jeho synovi poslali 100 (!!!) milionů korun a téměř celou tuto částku během pěti dní?," napsal Tomáš zatloukal. „Neskutečné se stalo realitou, o tomto se nám nezdálo ani v nejdivočejších snech. Martínkova šance na život se díky vám všem může stát skutečností," doplnil v závalu emocí šťastný rodič. 

Radost z vybrané částky mají i další členové Martínkovi rodiny. „Nemám slov. Všem úžasným lidem velká poklona a velké, velké díky. Zachránili jste mi vnoučka Martínka. Všechny vás miluju,“ sdílela svou radost na sociálních sítích babička Ivana Zatloukalová.

Peníze ve sbírce navíc stále přibývaly i po překročení magické hranice sta milionů. Ve středu ráno to bylo dokonce už 149 362 501 korun a sbírka byla ukončena. Navíc všechny připadnou Martínkovi a proti původním obavám rodina nic danit nebude.

Dobré zprávy pro rodinu připravila v úterý i Finanční správa ČR. „Příjmy z veřejné sbírky jsou osvobozeny od daně z příjmů. Rodiče pouze musí tento osvobozený příjem oznámit svému finančnímu úřadu. Neuplatní se ani česká DPH, neboť lék bude podán v zahraničí. Česká republika si tedy z těchto peněz nevezme žádnou daň,“ uvedla státní organizace na sociálních sítích

Michaela K ( 28. září 2023 20:16 )

Tak nedokázali to len Češi.. aj iní prispeli, pretože tá žiadosť o pomoc prišla aj k nám na Slovensko.. super, že malý dostane právo žiť tak ako ostatní

Moly28 ( 28. září 2023 14:33 )

Možná jim nejde o život nebo to může chvíli ještě počkat? Určitě se na ně teď dostane. Možná rodina Martínka nějakou část na ně taky pošle. Myslím, že je to zbytečná otázka. Dívej se na Donio dál a uvidíš.

Moly28 ( 28. září 2023 14:32 )

Leda, kdyby je poslali tobě. Ale tebe štve, že je tobě neposlali, že?!

Moly28 ( 28. září 2023 14:30 )

Já si říkala to samý, ale pak jsem si řekla, že když takhle bude uvažovat každý, opravdu se nevybere. Tak jsem mu poslala.

Moly28 ( 28. září 2023 14:29 )

Když jsem platila já svých zanedbaných 600 Kč, paní po mně platila 100 000.

Zobrazit celou diskusi