Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

70 000 tisíc lidí uvízlo na festivalu Burning Man: Drsná slova Češky uvězněné v blátě v poušti

Aktualizováno -
10. září 2023
17:20
Autor: pma, ČTK - 
6. září 2023
05:00

Bahno, nejistota a zklamání. Tak popisují účastníci letošní ročník Burning Mana (Hořící muž, pozn. red.), známého alternativního festivalu v americké Nevadě. Odlehlou oblast pár dní po začátku akce zasáhly takové srážky, které tam běžně spadnou za tři měsíce. Přes 70 tisíc účastníků tak zůstalo v lokalitě Black Rock Desert uvězněno několik dní. Blesku se podařila získat výpověď Češky Heleny Hrubešové, která letošní bahnitý ročník zažila na vlastní kůži.

Burning Man je jedním z nejoblíbenějších festivalů, na který se každý rok sjíždí desítky tisíc fanoušků z celého světa. Ve Spojených státech se koná od roku 1986, kdy dvojice kamarádů zapálila asi 2,4 metru vysokou dřevěnou sochu muže před malým obecenstvem. Tradice se uchytila a od té doby se Burning man, který má být jakousi protiváhou ke kapitalistickému způsobu života, koná každý rok na odlehlém místě v nevadské poušti.

Na letošní ročník jeho účastníci ale jen tak nezapomenou. Jednou z nich byla i Češka Helena Hrubešová, která do Black Rock Desert přijela den po začátku festivalu, 28. srpna. „Když jsem dorazila, bylo tam super počasí. Žádná písečná bouře či vánice. Hrála skvělá hudba a všude bylo tolik skvělého umění,“ vyprávěla redakci Blesku Češka, která se letos účastnila Burning Mana po páté.

Hořící auto a všudypřítomné bahno

Několik dní počasí vycházelo parádně. Vše se podle Hrubešové zhoršilo v pátek ráno. Po několika hodinách se žena rozhodla z Black Rock Desert odjet autem do bezpečí. „Povrch je tam hodně jílovitý, takže když se rozpršelo, začalo se mi to balit na kola. Za chvíli jsem už stála na místě, nemohla jet a přede mnou začalo dokonce hořet auto. Brala jsem to jako znamení, že musím v poušti radši zůstat,“ popsala šokující zážitek Hrubešová.

Vydatné srážky vyprahlou oblast paralyzovaly natolik, že se desítky tisíc účastníků musely potýkat s všudypřítomným bahnem a ti, co nestihli včas odjet, zůstali v Black Rock Desert několik dní. Češka se jen s jedním kusem oblečení, mobilním telefonem a doklady pěšky dokázala vrátit za kamarády, kteří ji u sebe ubytovali a podělili se s ní o jídlo. „V rádiu neustále hlásili, že lidé mají zůstat v kempech a čekat. Tak jsme zůstali v kempu, pili tequilu a snažili se nepanikařit,“  řekla dnes už s úsměvem na tváři účastnice Burning Mana.

Lidé si pomáhali, vedení se o účastníky nezajímalo

I přes extrémní bahno se našlo prý mnoho jedinců, kteří si chtěli akci užít naplno. „Lidi dál tancovali, co to šlo, akorát to jílovité bahno se hrozně lepilo na boty. Chodili jsme tam buď v plastových pytlích, nebo jsme si dávali ponožky zvenku na boty,“ vysvětlila Hrubešová. Tu nejvíce překvapilo, jak se k celé situaci postavilo vedení festivalu.

„Čekala bych, že organizátoři vyrazí do ulic a budou se ptát lidí, jestli mají dostatek vody nebo jídla. Nic takového se ale nestalo, lidé si pomáhali navzájem. Překvapilo mě, jak k sobě všichni byli milí a snažili si vycházet vstříc,“ uvedla Češka. Podle ní bylo vedení festivalu lačné po penězích, pomoc uvězněným účastníkům se ale nedostávala. Lístky na Burning Mana navíc nejsou levnou záležitostí. Jedna vstupenka v přepočtu stojí od 12 do 60 tisíc korun.

Na další ročníky už nepojede

Hrubešová také Blesku přiznala, že se dalších ročníků oblíbené alternativní akce už asi nezúčastní. „Přijde mi, že se velmi radikálně mění životní prostředí a nedá se předvídat, co a jak bude. A to je obzvlášť v odlehlé poušti velmi nebezpečné. Měla jsem radost z toho, že si účastníci alespoň tolik pomáhali. Kéž by to tak bylo všude a vždy,“ dodala závěrem žena. 

Video  Déšť přerušil americký festival Burning man, lidé jsou uvězněni v bahně v poušti.  - Twitter
Video se připravuje ...

trintin ( 11. září 2023 11:32 )

Drsná slova Češky?? Tak jsme zůstali v kempu, pili tequilu a snažili se nepanikařit?

krapotkin ( 6. září 2023 22:11 )

Proč by měl studovat. Flákačů s diplomem (i s tím koupeným) živíme už dost.

diskutujici ( 6. září 2023 19:37 )

70 000 tisíc - tak kolik to je?

priserak77 ( 6. září 2023 19:33 )

To víte, někdo sedí u piva, někdo kafrá s kolegyněmi u kávy a někdo žije v Kanadě a užívá si života. Prostě každému se líbí něco jiného.

priserak77 ( 6. září 2023 19:31 )

Tak to jste opravdu netrefil, až vystudujete práva s červeným diplomem, tak se ozvěte.

Zobrazit celou diskusi