Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sziget 2023: Méně prachu, více umění a k vrcholům patřila Florence and The Machine a Niall Horan

Autor: Hana Langrová - 
15. srpna 2023
21:28

Festival svobody v Budapešti se chylí ke konci. Letošní ročník nabídl mnoho slavných jmen. Pořadatelům se podařilo zatočit s prachem speciální úpravou povrchu. Na mnoha místech byly toalety, což bylo mnohem pohodlnější než toi toiky. Letošní ročník navštívilo celkem něco přes 420 000 návštěvníků.

I letos zažily statisíce návštěvníků jedinečný pocit Ostrova svobody a také obrovské změny, kterými festival prošel. Program byl pestřejší než kdykoli předtím, do festivalového areálu se vrátily umělecké instalace a řada dekorací a oproti předchozím ročníkům se výrazně zlepšily i služby festivalu. Příští rok se uskuteční 30. ročník Szigetu a my už víme kdy: tuto výjimečnou událost můžeme oslavit od 7. do 12. Srpna 2024. A hned po skončení festivalu přichází speciální 48-hodinový předprodej vstupenek, kde lze získat vstupenky za extrémně nízkou cenu, která je poloviční oproti finální částce.

Kdo byl na Szigetu vícekrát, byl překvapen velkou změnou, ti, kteří ho navštívili poprvé, byli vtaženi do jedinečného zážitku letošního festivalu. Minulostí se stal svět mobilních toalet, které nahradily splachovací kontejnerové bloky, jež z hlediska funkčnosti nabízejí novou úroveň komfortu. Některá pódia dostala nový design a větší zvuk a vrátily se také vzrušující umělecké instalace, úžasné výtvory Art of Freedom. A tráva se po celou dobu festivalu vesele zelenala.

Hned první den nasadila na hlavní stagi laťku hodně vysoko energická Florence se svou kapelou The Machine. Neohroženě se vrhala mezi diváky a poletovala po celé šířce i délce pódia.

K dalším velkým zážitkům patřil koncert jednoho z One Direction Nialla Horana, který hrál hlavně své písničky a jednu ze své bývalé kapely. Pohoda z něj sálala a Česko si ho může užít 17. března 2024 ve Sportovní hale Fortuna v Praze.

Velkolepou podívanou nabídli druhý den i Imagine Dragons, kteří stříleli do diváků konfety a energický zpěvák strhl diváky.

Na Sziget letos přišel také návštěvník s pořadovým číslem deset milionů. Návštěvnice prošla branami o víkendu a převzala si speciální náramek. První ročník festivalu Sziget se konal v roce 1993 a navštívilo jej celkem 43 tisíc lidí. V průběhu let se festival výrazně rozvinul a loni měl více než desetinásobek návštěvníků oproti prvnímu ročníku. Sečteme-li celkový počet návštěvníků za posledních třicet let, navštívilo Sziget celkem 10 milionů lidí, což odpovídá počtu obyvatel celého Maďarska.

K ochraně půdy na ostrově bylo položeno přibližně 25 000 m2 plastových a dalších 5 000 m2 hliníkových kolejnic. Ve dnech předcházejících festivalu Sziget spadlo v oblasti značné množství srážek, přibližně 70-80 mm. Organizátoři s pomocí 80 lidí během 3 dnů uklidili oblast za pomoci 10 strojů a 7 čerpadel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi