Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sziget letos láká na Billie Eilish, David Guettu, Florence + the Machine nebo Lorde

Autor: Hana Langrová - 
3. srpna 2023
16:02

Za týden startuje v Budapešti největší festival ve střední Evropě Sziget. Šestidenní open air nabídne nejen hudbu, ale i další kulturu. Festival začne ve čtvrtek 10. srpna a skončí v úterý 15. srpna.

Sziget nabízí řadu koncertů, které v Česku neuvidíte. Letos například Billie Eilish, David Guetta, Florence + the Machine, Lorde, Mumford & Sons, ale také YUNGBLUD, Sam Fender, Mimi Webb, AJR, Diplo, Sven Väth, Arlo Parks, Bonobo nebo girl in red - to je jen několik jmen z letošního skvělého šestidenního programu, která čeští návštěvníci neměli šanci už nějakou dobu na podiu vidět.

Festival nabízí téměř 800 programových položek a objevit tu můžete i známé domácí vystupující jako je Smack One, VIAH nebo poslední vítěz česko-slovenské superstar Adam Pavlovčin, známý také jako ADONXS.

Přímo na Dunaji

Jedinečné je i místo konání Szigetu, zelený areál tvoří městský park plný stromů na ostrově Óbudai přímo na Dunaji. V rozlehlém festivalovém areálu se odehrává pestrý hudební ale i nehudební program.

Nikdo by si neměl nechat ujít obrovský cirkusový stan Cirque du Sziget, v němž se představí ty nejlepší světové společnosti věnující se novému cirkusu včetně českých Cirk La Putyka.

Stand-up a kabaret

O kousek dál čeká stage Magic Mirror zaměřující se na stand-up, kabaret a LGBTQ+ program, nebo Theatre-and-Dance Field, kde se hrají nejzajímavější pohybové inscenace z celého světa. Na každém rohu areálu ale potkáte pouliční umělce, můžete si také vyzkoušet různé atrakce v lunaparku nebo jen tak posedět na písečné pláži Sziget s možností osvěžit se v Dunaji. 

Jeden z největších festivalů na světě

Když vyrazíte na Sziget, je to jako byste navštívili několik festivalů najednou. Akce v srdci Budapešti je jednou z největších hudebních přehlídek na celé planetě.

Areál  na ostrově Óbudai s rozlohou přes 100 hektarů a s denní kapacitou téměř 80 000 návštěvníků nabízí více než 30 míst s programem, kde si každý návštěvník najde to svoje.

Navíc několik pódií se dočkalo nového designu a vylepšení a na Sziget se vrácí velmi populární a mezinárodně jedinečná přehlídka Art of Freedom, která do areálu přináší umělecká díla a vizuální sílu velkolepých prostorových instalací.

Nejen maďarské langoše a guláš 

Sziget letos představí také novou podobu cateringu v tzv. food courtech. Kromě bohaté nabídky - která bude zahrnovat tradiční "festivalová jídla", Sziget bude letos spolupracovat se známými a oblíbenými restauracemi a bufety z Budapešti - bude rozšířena mezinárodní nabídka a k dispozici bude i rozšířená nabídka pro návštěvníky s alergiemi a jinými omezeními.

Organizátor uvedl, že ceny byly stanoveny tak, aby festival nebyl dražší než srovnatelné produkty dostupné v hlavním městě. "Každá restaurace navíc musí nabídnout alespoň jedno takzvané "budgetové jídlo", jehož cena je maximálně 6,5 eura," uvedl ředitel festivalu Tamás Kadár.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi