Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nebezpečí číhá v lese i na horách: Na co si dát pozor v letních měsících?

Autor: jel - 
18. června 2023
07:20

Blíží se léto a venku začíná být sluníčko a krásné počasí. V tomto období lidé často vyrážejí do přírody, na koupaliště i na výlety. Všude ale číhají nejrůznější nebezpečí. Na co si dát pozor, na co nezapomenout a jak nepřijít v letních měsících k úrazu?

Klíšťata

Velkým letním problémem jsou klíšťata a nemoci s nimi spojené. Nejlépe jim svědčí teplé a vlhké prostředí, naopak se jim nedaří v suchu. Narazit na ně můžete v lese, ale i u vody nebo ve vyšší trávě. Pro klíšťata je těžší se zachytit na oblečení z hladké látky, proto je dobré nosit do přírody oblečení právě z takového materiálu. Vždy používejte repelent a to i na oblečení, zejména od kolen dolů. 

Pokud si přeci jenom po návratu domů klíště najdete, rozhodně ho nepotírejte ničím mastným, místo naopak vydezinfikujte a kleštičkami nebo pinzetou klíště a vytáhněte ho mírným tahem nebo kývavými pohyby (nikoliv krouživými, jak se dříve uvádělo).

Koupání

Velké množství lidí v horkých letních dnech vyrazí někam k vodě. Tam na vás ale může číhat hned několik nebezpečí a to i v případě, že jste zdatný plavec. Pokud se jdete koupat do přírodního koupaliště a rádi byste do vody skočili, nejprve si vždy ověřte, že v místě kam chcete skočit, je dostatečná hloubka a nejsou tam pod vodou například kameny.

Do vody neskákejte ani v případě, že jste příliš unavení nebo rozpálení ze sluníčka, raději do vody vlezte pomalu a postupně se ochlazujte. Při skoku vám mohou hrozit křeče, případně šok nebo dokonce srdeční zástava. 

Při plavání se také nikdy nepřepínejte a neplavejte příliš daleko od břehu.

Hory

Minulý rok v létě zasahovala horská služba u bezmála 6000 úrazů. Mnoho z nich se stalo cyklistům, případně lidem na koloběžkách. „Někteří podceňují povinnou výbavu i ochranné pomůcky a přeceňují vlastní schopnosti,“ vysvětlili členové HS. Nejvážnější úrazy se stávají po nárazu do překážky, často jde o úrazy hlavy či páteře. 

Na cyklovýlet se proto vydávejte vždy jen s přilbou. Vyplatí se přidat i ochranné rukavice a brýle. 

Buďte obezřetní i při pěších túrách. Horská služba ve svých pravidlech doporučuje chodit na výlety do hor minimálně ve skupině tří osob, protože při úrazu mohou vždy dva dopravit třetího do bezpečí, nebo jeden zůstane u postiženého a druhý vyhledá pomoc. Nesestupujte z vyznačených stezek a dávejte pozor, abyste se neztratili. 

Ať už se vydáváte kamkoli, vždy s sebou mějte nabitý mobilní telefon, je dobré mít také nainstalovanou aplikaci Záchranka. Pokud dojde k úrazu, záchranáři vás díky ní rychle lokalizují.

Video  Léto u vody s dětmi: Ani na chvíli z nich nespusťte oči, nabádá lektorka  - Videoredakce ženských webů
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi