Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolestivé úrazy Čechů ve slovenských Tatrách: Muž si poranil kotník, žena skončila s rozbitou hlavou

Autor: pma - 
6. srpna 2022
11:19

Počátek víkendu se stal nešťastným pro dvojici českých turistů ve slovenských horách. Nejprve se v pátek odpoledne zranil čtyřicetiletý muž, který pod Demänovským sedlem v Nízkých Tatrách utrpěl úraz kotníku. V noci z pátku na sobotu záchranáři v Západních Tatrách zachraňovali Češku, která si po pádu způsobila zranění obličeje, hlavy a povrchová zranění.

V pátek odpoledne přijal slovenský Hasičský záchranný sbor v Nízkých Tatrách ohlášení o zraněném čtyřicetiletém českém turistovi. „Na pomoc se muži vydalo sedm záchranářů. Nejprve s ním manipulovali za pomoci lanových drah a následně pozemně. Na místě poskytli postiženému turistovi první pomoc a poraněnou končetinu mu zafixovali,“ uvedli ve zprávě slovenští záchranáři. Zraněný turista byl následně za pomoci nosítek transportován na horu Chopok, odkud záchranáři zajistili jeho přesun terénním vozidlem k chatě v Zahrádkách. Tam si ho převzali rodinní příslušníci a s mužem putovali do nemocnice.

Nejednalo se však o jedinou událost, při které se ve slovenských horách zranil český turista. Profesionální i dobrovolní záchranáři zasahovali v nočních hodinách také na severní straně Západních Tater. Tam ke zranění přišla 44letá turistka české národnosti. „Při sestupu z Baníkovského sedla žena spadla a způsobila si úraz obličeje,  hlavy a povrchová zranění. Postupně sestoupila až na žlutý turistický chodník pod Hrubou kopou, její stav se však zhoršoval,“ sdělili záchranáři.

Ženin stav se však zhoršoval, zřejmě následkem úrazu hlavy. Nakonec se k celkové nevolnosti a vyčerpání přidal i epileptický záchvat. „Záchranáři na místě Česku vyšetřili, ošetřili a zateplili. Za pomoci nosítek Kong byla přenesena na rozcestí Adamcula, odkud byla transportována terénním vozidlem k Domu HZS na Zverovce,“ doplnila záchranná služba. Pacientka byla následně předána přivolané posádce záchranářů, která ji převzala na další vyšetření do nemocnice.

Video  Při sestupu z Baníkovského sedla se zranila česká turistka.  - HZS SK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání