Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Polští nadšenci objevili podzemní nacistické koleje: Mohly by vést do ztracené Jantarové komnaty!

Autor: štt - 
10. června 2023
20:52

Skupina historických nadšenců tvrdí, že možná narazili na cestu vedoucí k úkrytu, v němž by se mohla nacházet ztracená Jantarová komnata. Pokud se jejich hypotéza potvrdí, bude se jednat o přelomový objev!

Původní jantarovou komnatu nechal na zakázku zhotovit pruský král Fridrich I. V roce 1716 ji jeho následovník Fridrich Vilém věnoval ruskému caru Petru Velikému. Po téměř dvě stě let se pak nacházela v Kateřinském paláci, poblíž Petrohradu. V roce 1942 byla nacisty přesunuta do Královce a od konce druhé světové války je nezvěstná. Až v roce 2003 byla místnost znovu zrekonstruována.

Na překvapivý objev narazilo Jaćwiežské historicko-průzkumné sdružení při kopání v komplexu bunkrů Mamerki na severu Polska. Oblast byla nedávno odlesněna, a proto se do ní tým rozhodl vypravit. Koleje úzkorozchodné železnice byly objeveny pět metrů pod povrchem, uvedl Daily Mail.

Komplex byl sídlem vrchního velení Hitlerovy německé armády a nacházel se jen několik kilometrů od Hitlerova bunkru. Ačkoli je známo, že z Mamerki do Vlčího doupěte vedla železniční trať, nedochovaly se o ní žádné zprávy, ani dokumenty.

Bartlomiej Plebańczyk z muzea v Mamerkách zveřejnil na sociálních sítích fotografii s popiskem: „Že by se jednalo o cestu vedoucí k Jantarové komnatě? To se brzy dozvíme…“ Přesný důvod, za jakým byla dráha postavena, zatím není jasný.

Video  Adolf Hitler – z bezdomovce diktátorem. Poslední dny před sebevraždou a konec zvráceného snu  - Videohub
Video se připravuje ...

XLADI ( 11. června 2023 22:15 )

Původní Jantarová komnata už není. Z y.a z ní men ta deska. Byla za války zničena a existuje o tom i dokumentace. V jednom dokumentu o tom mluvili. Prostě shořela někde když ji převáželi.
Takže ji najít nemohou, nebo maximálně nějaké kousky.

krapotkin ( 11. června 2023 12:15 )

O těchto kolejích byl už před lety film na ZOOMu a na Discovery a nyní je to "žhavá" novinka.

fjdksla ( 11. června 2023 10:16 )

I kdyby Jantarovou komnatu opravdu našli, byla by to dneska jen hromada jantaru.

Zobrazit celou diskusi