Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Podcast: Ve 14 Jasmínu znásilnil známý. Utekla k drogám a sexu. Děsivá událost jí zachránila život

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
25. května 2023
09:49

V současnosti patří lektorka Jasmína Houdek k nejznámějším českým osobnostem bojujícím proti zneužívání mužů a žen. Ona sama totiž byla ve svých 14 letech znásilněná rodinným známým. O 3 roky později užívala drogy a z ulice jí dostala hrůzostrašná událost. Podrobnosti prozradila v podcastu Už budu!

Již několik let vede Jasmína Houdek boj proti agresorům, predátorům a všemožným lidem, kteří překračují hranice ostatních lidí. V tříměsíčním kurzu Moderní sebeobrana se „zaměřuje na to, co je předtím, než se začnete fyzicky bránit. Každému násilí totiž předchází několik fází a žádné násilí nezačíná tím, že vás někdo bije nebo škrtí nebo znásilňuje,“ prozradila Jasmína divákům v pražském klubu Rock Café v rámci Podcastové dámské tour. 

Video Už budu! Celý záznam besedy s Jasmínou Houdek z Prahy - pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

V prvních fázích lidé, které známe, např. manželé, partneři, dědečkové, vedoucí ve skautu a podobně, své oběti hned nezneužívají nebo fyzicky netýrají, ale „snaží se překračovat naše hranice, dlouhodobě s námi manipulují. Snaží se nás oblbnout, udělat kolem tohoto svého jednání takzvaně kouřovou clonu. Moderní sebeobrana je od toho, abyste včas zaregistrovali, že si na vás někdo brousí zuby,“ dodala Jasmína, co ve svém kurzu učí.

Podcastová dámská tour Podcastová dámská tour | Blesk

Ona sama si musela projít šílenou zkušeností, aby se stala dostatečně silnou na to, aby byla schopná o svém traumatu mluvit, a dokonce i radit. „Já sama jsem byla znásilněna, když mi bylo 14 let. Udělal mi to někdo, koho jsem velmi dobře znala. Byl to rodinný známý,“ vzpomínala lektorka. Tehdy o tom nikomu neřekla, protože se bála, že jí nikdo nebude věřit nebo jí budou lidé tvrdit, že si za to mohla sama.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666.

„Že je něco špatně, jsem si uvědomila hned ráno, protože to mi bylo hnusně, to mi bylo divně, a pamatuji si, že jsem měla pocit, že mi skončilo dětství, že odteď už bude všechno jinak, že teď už nejsem ta Jasmína, kterou jsem doposud byla. Z té doby si velmi intenzivně pamatuji na ten pocit té hanby, té odpornosti,“ sdílela svou zkušenost hostka pořadu Už budu!

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde.

Tehdy nedokázala Jasmína Houdek z tíživé situace najít cestu ven, a tak se uchýlila k pervitinu a heroinu. V 17 letech skončila na ulici a v nejhorším momentě zažila něco, co jí vyděsilo natolik, že závislost na drogách vyměnila za závislost na sexu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.