Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dramatická záchrana koně skončila tragicky: Zvíře zemřelo v jámě zavalené hlínou!

Autor: jel - 
13. dubna 2023
12:37

Smutný konec má bohužel středeční náročná snaha o záchranu koně. Ten se propadl zřejmě do starého důlního díla v Přebuzi na Sokolovsku a skončil v jámě zasypaný hlínou až po krk. Na místo dorazila speciální vyprošťovací technika, bagr i veterinářka. Po dvou hodinách bohužel zasypaný kůň uhynul.

O smutném případu informoval mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal. Majitelka koně oznámila ve středu kolem desáté hodiny ranní na tísňové lince, že zvíře se propadlo do metr a půl hluboké jámy, v níž je zasypané až po krk.

Na místo dorazil kromě hasičů také technický kontejner s materiálem pro stabilizaci zřícených budov či právě výkopů, bagr, vyprošťovací auto a autojeřáb. Než zmíněná technika dorazila, hasiči začali ručně vykopávat prostor kolem koně.

„Současně bylo nutné zajistit bezpečnost zasahujících hasičů. Z dostupných prostředků začali hasiči stabilizovat zvětšující se výkop,“ informoval Kasal.

Po dvou hodinách zemřel!

Bohužel hlína byla v místě výkopu velice sypká a několikrát došlo k sesunutí okrajů. Na místo musel dorazit sací bagr. Vyprošťovací práce velitel zásahu konzultoval s veterinářkou. 

„Čím víc byl kůň odhrabaný, tak se stále více snažil se vyprostit, bylo tak potřeba udržovat jej co nejvíc stabilního, aby si vlastními pokusy o záchranu ještě více neublížil,“ popsal mluvčí.

Bohužel po dvou hodinách náročného vyprošťování, kdy už bylo zajištěné pažení kolem koně a bagr rychlým tempem odhrabával zeminu, kůň uhynul. Hasiči vytáhli z propadu, který byl nakonec tři metry hluboký, už pouze bezvládné tělo zvířete. 

U zásahu bylo potřeba velké množství techniky i zasahujících hasičů, byl proto vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Celá akce trvala pět hodin. 

Video  Hasiči v Bruzovicích zachraňovali koně, který spadl do jímky u domu  - HZS Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi