Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do Krkonoš se vrací vlci: Správa parku radí, co dělat, když je potkáte

Autor: jel - 
4. dubna 2023
19:40

Krkonošský národní park informoval, že se opět stává domovem vlků. Může se tedy stát, že se při procházce s vlkem setkáte. Jak se v takovém případě zachovat? Zvířeti je třeba nechat prostor, aby mohlo utéct a hlavně ho nekrmit.

Akademický pracovník a koordinátor projektu LIFE WILD WOLF Miroslav Kutal upozornil, že vlci žijí v současné době v Evropě i v hustě zabydlených oblastech a proto dochází k jejich setkání s člověkem častěji. 

„V případě vlků z okolí Rudníku se však zatím zdá, že to skutečně jsou smělí, trochu zvídaví dospívající jedinci, kteří člověka ignorují, ale nevyhledávají – jen okamžitě neprchají, pokud se ocitnou v jeho přítomnosti,“ vysvětlil Kutal.

Co dělat pokud na procházce potkáme vlka? Buďte obezřetní. Je v první řadě třeba mu nechat prostor pro útěk. Není třeba se bát, pokud chceme vlka zaplašit, stačí tlesknout nebo nahlas promluvit. Pokud vyrazíte na procházku se psem, je dobré mít ho na vodítku. 

„A důrazně nedoporučujeme snažit se vlky krmit nebo jim ve volné přírodě zanechávat možnou potravu či zbytky lidského jídla,“ vysvětlil tiskový mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný. Zároveň doplnil, že správa parku bude ráda za každé ohlášené pozorování vlka v Krkonoších.

Video  Vlci v Beskydech  - Šelmy.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi