Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Problémy v dovolenkovém ráji Čechů: Pláž na chorvatském ostrově je zdevastovaná

Autor: jel - 
2. dubna 2023
16:56

Krásná zátoka Modrá laguna se nachází na chorvatském ostrově Drvenik Veli a je součástí ekologické sítě chráněných území Evropské unie Nature 2000. Ještě donedávna byla v místě nádherná a nedotčená příroda. Jenomže část byla zasypána štěrkem, aby v místě mohly být lehátka a slunečníky. Část štěrku skončila v moři a na pláži se teď válí betonové tvárnice a plastový odpad. Ostrované zuří.

Zátoka získala svůj název kvůli donedávna nedotčené přírodě a čisté vodě. Jenomže nyní je všechno jinak. Jak informoval chorvatský deník Dnevnik, na místě jsou nyní vyřazené tvárnice, plastové trubky a jiný odpad. Z krásné cesty se najednou stala jakási luxusní pláž.

Na místo bylo nasypáno 150 tun štěrku, aby vznikl prostor na lehátka a slunečníky. Ale mimo zasypané místo se u moře povalují zbytky stavebního odpadu. Část štěrku navíc skončila v moři.

„Bohužel část toho štěrku skončila v moři. V zimě to vítr a bouře odnášely do moře," řekla  webu obyvatelka ostrova Lovorka Kostovićová. Místo bylo podle informací Dnevniku zasypáno bez povolení. Štěrk, který skončil v moři, netrápí jen místní obyvatele, ale také ekology. Populace některých živočišných druhů by totiž kvůli tomu mohla být ohrožena. 

Problém si uvědomuje i vedení města, nicméně zatím není příliš jasné, jaké může proti tomu podniknout kroky. Za nelegální skládku ale hrozí pokuta od 100 do 800 tisíc kun (v přepočtu od zhruba 300 tisíc korun do asi dvou a půl milionů, pozn. red.) pro právnické osoby a pokutu v řádech tisíců může dostat i odpovědná osoba. 

Video  Výbuch lodní miny poblíž chorvatské Rijeky.  - Ministerstvo vnitra
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

broukpytlik ( 2. dubna 2023 21:49 )

pisálek neví,že jsou v Chorvatsku eura?

Zobrazit celou diskusi