Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potápěč skončil v tlamě obřího žraloka: Přežil jen díky důmyslnému manévru!

Autor: rix - 
25. března 2023
07:20

Chvíle hrůzy prožil tehdy jednačtyřicetiletý australský potápěč Eric Nerhus. V lednu 2007 se potápěl poblíž útesů na Cape Howard v Novém Jižním Walesu, když na něj zaútočil obrovský žralok. Ostřílený plavec se ocitl přímo v jeho tlamě! Po urputném boji se mu podařilo nad parybou zvítězit. Svým příběhem zaujal tisíce lidí. 

Třímetrový krvežíznivý žralok se na potápěče nečekaně vrhl a celou hlavu měl ve své tlamě. Rozmáčkl potápěčskou masku a zakousl se mu do zadní části hlavy. Vzápětí zaútočil na hrudník. „Najednou všechno zčernalo,“ popsal Eric chvíle hrůzy s tím, že v tlamě paryby byla tma.  Olůvky vyztužená vesta však muže zachránila. 

Erik se vně žraloka vzchopil a začal kolem sebe máchat rukama. I tak si byl jistý, že nerovný boj prohraje. „Říkal jsem si, že tohle je konec,“ vzpomínal pro deník Daily Star. Jak kolem sebe tápal rukama, nahmatal žralokův oční důlek. Do toho vší silou zabořil palec. Dravec může v důsledku toho pustil. 

Ericův syn a další potápěči odehnali žraloka páčidlem na škeble a zraněného vytáhli na palubu lodi. Okamžitě ho odvezli na břeh. „Eric je tvrďák, měl celou hlavu v žraločí tlamě a vyvázl jen se zlomeným nosem. Než přežít tohle, to je větší šance vyhrát první cenu v loterii,“ uvedl jeho kamarád Dennis Luobikis. Vedle zlomeného nosu si Eric odnesl ze setkání s lidožroutem stopy po zubech po celém obvodu hrudníku.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi