Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exotický ostrov proslavila nestydatá amazonka: Ráj pak poskvrnila záhadná úmrtí!

Autor: štt - 
20. února 2023
05:00

Skupina rakouských a německých osadníků se po první světové válce rozhodla hledat klid mimo svou domovinu. Exotický ostrov Floreana se z idylky brzy změnil v peklo na zemi. Mezi obyvateli se jako nemoc roznesla zášť, na jejímž konci stála tři záhadná úmrtí.

Galapágy – pozemský ráj, jenž inspiroval Charlese Darwina k sepsání slavné evoluční teorie. V první třetině 19. století do Evropy zavezl důkazy o do té doby neznámých živočišných a rostlinných druzích. Možná právě významný britský přírodovědec započal romantický mýtus o souostroví nacházející se v blízkosti rovníkového Ekvádoru.

Nalezený ráj

Idea o moderní společností nedotčené krajině v Evropě ožila po hrůzách první světové války. Vítězné státy uvalily na Německo a Rakousko přísné válečné reparace. Právě jejich obyvatelé nejvíce slyšeli na nabídku, která mnohem spíš připomínala hudbu vykoupení. Ekvádorská vláda se totiž pokusila Galapágy znovu kolonizovat, a tak území oprostila od placení daní s možností volného zabrání půdy.

Podle Deníku se jako první za svým snem vydal berlínský lékař Friedrich Ritter se svou milenkou Dorou Strauchovou. O nudistické dvojici, která v divočině odhodila své šaty a žila pouze s bederní rouškou, se začalo psát v německých listech, a tak se do Střední Ameriky vypravila i intelektuálně založená rodina Wittmerových.

Třetí stranu trojúhelníku záhy doplnila excentrická „baronesa“ Eloise Wehrborn de Wagnerová-Bosquetová, která přicestovala na ostrov se dvěma společníky, Robertem Philippsonem a Rudolfem Lorenzem. Z opuštěného místa se tak brzy stala malá německy mluvící kolonie.

Stahující se mračna

Právě bizarní příběh krásné dívky žijící na hromádce se dvěma muži na tropickém ostrově upoutal pozornost amerických milionářů, kteří začali k ostrovu zajíždět na svých jachtách. Eloisino vychloubačné chování začalo ostatní obyvatele ostrova dráždit. Na místě chtěla dokonce vybudovat luxusní hotel!

Navíc se zhoršil i vztah mezi jejími dvěma milenci. Robert a Rudolf začali o srdce své nymfy usilovat pěstmi. Nevraživost eskalovala až do té míry, že Wittmerovi jednoho rána na prahu svého domu objevili zbídačeného Rudolfa prosícího o pomoc. Nad tropickým rájem se objevil černý mrak předznamenávající hrůzný sled událostí.

Druhý den ráno Lorenzo obdržel vzkaz, že Eloise a Robert opouštějí ostrov a přenechávají mu dům i domácí zvířata. Když však dorazil do chatrče, zjistil, že bývalí přátelé jej podvedli. Odnesli veškeré cennosti a po dobytku nebyla ani stopa. Zhrzený muž se přestěhoval do zátoky, kde vyhlížel příjezd jakékoliv lodi, která by jej z noční můry vysvobodila.

Nevyřešená záhada

Po dlouhé měsíce o excentrické trojici nikdo nic neslyšel. Až v prosinci 1934 vědecká expedice našla na břehu ostrova tři sluncem vysušená těla. Jednalo se Rudolpha Lorenza, Eloise a kapitána malé rybářské lodi. Dle všeho trosečníci zemřeli žízní, protože vědci nikde na ostrově neobjevili zdroj pitné vody.

Zde však záhadná úmrtí nekončí. O několik měsíců později Ritter snědl shnilé maso a otrávil se. Podle Wittmerových v krutých bolestech proklínal svou milenku Doru, která Floreanu rovněž brzy opustila a z původní skupiny obyvatel v pozemském ráji dožila jen německá rodina.

Kde nalezl klid Philippson? Byla otrava plánovaná nebo šlo jen o shodu náhod? Jednotlivá úmrtí se nikdy nepodařilo objasnit. Kdysi panenskou půdu pošpinila lidská chamtivost a Floreana si její stigma nese dodnes.

Video  Slavný let 19 měl nad mořem svrhnout bomby a vrátit se. Bermudský trojúhelník měl jiné plány  - Videohub
Odemknout video

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi