Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Panenská blána neexistuje. Jak je to s jejím protrhnutím, vysvětlila gynekoložka

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
20. ledna 2023
17:00

Kolem panenské blány panuje spousta mýtů, a jeden z těch největších se týká samotného jejího pojmenování. Panenská blána totiž není žádná blána, ale slizniční výběžek, který u každé ženy vypadá odlišně. Víc prozradila pro podcast Už budu! gynekoložka Táňa Glosová. 

V odborných kruzích se panenské bláně neříká blána, ale užívá se pro slizniční výběžek uvnitř poševních stěn výraz hymen. Podle gynekoložky Táni Glosové tato neúplná přepážka odděluje poševní vchod od pochvy a hymen vzniká u holčiček už v embryonálním období.

Video Už budu! Celý rozhovor s gynekoložkou Táňou Glosovou - pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

„Tato přepážka odděluje ten vnějšek, a když to řeknu laicky, a vnitřek. V průběhu vývoje se hymen trošku smrští a udělá se na něm otvor, který je tam důležitý kupříkladu kvůli výtoku menstruační krve,“ vysvětlovala gynekoložka, proč panenská blána není tvarem a konzistencí blána. Nenachází se příliš hluboko a Glosová odhaduje, že to je zhruba 2 centimetry od kůže stydkých pysků, ačkoliv u obézních žen a slečen může být hlouběji. Tvar a struktura panenské blány se také mohou u každé dívky lišit.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz či přímo Zorye Blue na její instagramový profil.

V období puberty je na hymenu různě velký otvor. Nemusí být úplně malinký, může být větší a může mít třeba takový poloměsíčitý tvar. Některé panenské blány mohou mít dva vchody oddělené přepážkou. A potom v už dospělém období se ten otvor trošku zprostupňuje,“ popisovala lékařka, jak nejčastěji vypadá otvor na hymenu. Kde se tedy bere při prvním koitu nebo jiném průniku do vagíny krev, když se neprotrhává žádná blána? 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.