Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klokan Áďa přeskočil výběh a utekl do divočiny. K nalezení po měsíci pomohl až napadaný sníh!

Autor: pma - 
17. prosince 2022
14:52

Je mu teprve rok a přesto dokázal utéct. Řeč je o ročním klokanovi Áďovi, který před měsícem přeskočil plot svého výběhu a brázdil si to okolím Havlíčkobrodska. Uprchlíka se podařilo odchytit i díky tomu, že napadl sníh a bylo tak jednodušší zmapovat zvířecí stopy. Teď už je vačnatec zpět u svého majitele.

Při procházkách v lesích se může snadno stát, že člověk narazí na srnky či divoká prasata, ale neočekává zřejmě přítomnost vačnatce, který pochází z druhého konce planety. Poslední měsíc se mohli obyvatelé Havlíčkobrodska setkat s teprve ročním klokanem Áďou, který se rozhodl přeskočit plot svého výběhu a vyrazit za dobrodružstvím.

Zvíře si hopsalo po okolí Kejžlic, Humpolce ale i Havlíčkova Brodu. „Byl pryč zhruba třicet dní a během tady po vesnicích. Dostal se i do zhruba pět set metrů vzdálené hájenky,“ popsal pro TV Nova úprk zvířete jeho majitel Jaroslav Adamec. Pod něj klokan odhopsal po okolí přes třicet kilometrů.

Chytit se ho podařilo před pár dny, kdy Česko zasypal sníh. Klokani totiž za s sebou nechávají specifickou stopu. Za tělem tahají ocas, který pomohl k rozpoznání kroků mladého vačnatce. Když bylo zvíře konečně nalezeno, musel ho přivolaný lékař uspat, aby mohl majitel Áďu převézt v pořádku zpět do výběhu. Ten pro jistotu vybavil vyšším, téměř dvou metrovým plotem, aby se vačnatec nepokusil podobný úprk zopakovat.

V současnou chvíli je už klokaní samec zpátky ve výběhu, kde na něj čekaly dvě samičky. Ty jsou dle chovatele zřejmě březí a vačnatce tak zřejmě brzy čekají rodičovské povinnosti.

Video  Klokánek králíkovitý jekromě člověka jediným savcem, který se živí houbami.  - David Zima
Video se připravuje ...

nemocna ( 17. prosince 2022 17:23 )

Chudáci klokánci jak se třepou, smutně koukají a svírají packy k tělu zimou, sníh pro ně vůbec není, chovatelé jsou praštění už neví co by měli a zvířata trpí, klokani patří do tepla v Austrálií je jim nejlíp, měl by se takový chov zakázat je to týrání zvířat, hlavně že chovatel je v teple co?

eva1970 ( 17. prosince 2022 16:15 )

Jo tak proto 🤣🤣🤣

Áďu čekají povinnosti otce, tak proto prchl ... 🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi