Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vytoužený vánoční zázrak: Video ukazuje úžasný pokrok malého Jiříčka s SMA

Autor: jel - 
17. prosince 2022
17:54

Malému Jiříčkovi lékaři diagnostikovali vážnou spinální svalovou atrofii (SMA). Chlapečkovi byl v únoru 2021 aplikován lék Zolgensma. Ten v kombinaci s poctivým cvičením a rehabilitacemi klučíkovi neuvěřitelně pomohl. Už loni rodina chlapečka zveřejnila krásnou fotografii, jak jde Jiřík ke stromečku po svých. Tehdy ho však musel přidržovat tatínek a rodina měla velké přání. Aby to Jirka příští rok zvládl úplně sám. A tohle přání se jim vyplní.

Na spinální svalovou atrofii do nedávna neexistoval žádný lék a děti s tímto onemocněním byly upoutány na invalidní vozík či dokonce v nízkém věku umíraly. Naštěstí se nedávno objevil lék Zolgensma, který dokázal doslova zázraky. 

Samotná aplikace ale nestačí, aby byla genová terapie účinná, je potřeba opravdu tvrdá dřina. Jiřík má za sebou spousty hodin rehabilitací a náročných cvičení. To vše se ale vyplatilo. 

Video  Jiřík s SMA udělal za rok obrovský pokrok 
Video se připravuje ...

Rodiče na sociální síti zveřejnili úžasné video. To ukazuje, jak úžasný pokrok Jiříček během roku udělal. „Mám pro další Vánoce další velký sen a cíl. Dojít ke stromečku po nožičkách a bez jakékoli opory,“ napsali koncem roku 2021 klučíkovi rodiče na facebook. 

Tento příspěvek ve videu připomněli a hned za to dodali: „A to se mi splní“. Jiřík totiž dokáže chodit úplně sám bez jakékoli opory. Hned v lednu 2022 dokázal udělat prvních pár váhavých kroků. V dubnu to dokonce zkusil ve venkovním prostředí a na těch nejnovějších videích už Jiřík běhá zcela sám a úplně perfektně. Takže ke stromečku půjde letos určitě po svých.