Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přikrmováním můžete ptáky zabít! Jaká pravidla je třeba dodržovat?

Autor: rix - 
15. prosince 2022
12:04

Venku přituhuje a většinu České republiky přikryla sněhová pokrývka. Ideální čas na to začít s přikrmováním ptáků. Jak ale vlastně opeřence správně krmit? I na první pohled tak banální věc má řadu pravidel. A některá z nich jsou přitom pro opeřence otázkou života a smrti.

Pozorování ptáků na krmítku je oblíbenou kratochvílí mnoha lidí. O ptácích se tak dá naučit spousta věcí. Skvělým bonusem je, když na krmítko přilétne nám dosud neznámý druh. Nevinná zábava ale skýtá i mnoho rizik. „Ptákům můžeme v případě nesprávného krmení paradoxně ublížit,“ upozornil Ondřej Belfín z České společnosti ornitologické pro web birdlife

Co na krmítko nepatří?

Zásadní pravidlo je jednoduché. Krmítko není popelnice. „Proto do něj nedávejme slaná, sladká, kořeněná, přepálená, uzená nebo zkažená jídla,“ varovala Dita Hořáková z ČSO. Taková strava může vést až ke smrti sympatických opeřenců. Z kuchyně naopak nevadí vařená rýže, strouhanka nebo brambory.

Krmítko je třeba čistit

Ať už ptáky přikrmujeme čímkoli, čistota je půl zdraví. Trusem nebo zbytky potravy zaneřáděné krmítko může vést až k rozvoji velmi nebezpečných ptačích chorob. „Sami bychom také jistě nechtěli jíst ze špinavých talířů,“ poukázal Belfín.

„Ptáci jsou tu v těsném kontaktu a snadněji se mezi nimi šíří choroby. Pokud pořizujeme nové krmítko, raději zvolíme několik menších než jedno veliké,“ vysvětlil ornitolog. 

Zákeřná Trichomonóza

Nevyčištěné krmítko může vést a až k nákaze trichomonózou. Ne náhodou se jí přezdívá krmítková nákaza. Jde o parazitární onemocnění, které postihuje hlavně zrnožravé ptáky, především zvonky. Způsobuje ji parazit bičenka drůbeží a zasažení ptáci krátce po nakažení hynou. 

Napadeným ptákům zduří sliznice, nemohou polykat, postupně slábnou a pták hyne hlady třeba uprostřed plného krmítka. „Je načepýřený, malátný, apaticky posedává v blízkosti krmítka i několik minut a vypadá, jako by spal či ztratil plachost,“ vysvětlil Belfín.

„Je potřeba ihned reagovat a zabránit dalšímu šíření choroby. Okamžitě odstraníme krmítka ze všech míst. Vydrhneme je a vydezinfikujeme slabým roztokem Sava,“ zdůraznil s tím, že přikrmovat je bezpečné opět až za 14 dní. „Zároveň výskyt nemoci ohlásíme ČSO. O výskytu nakaženého ptáka je dobré informovat i sousedy v okolí nebo místní samosprávu,“ dodal Belfín.

Video  Hobby s Martétou Mayerovou: Vyrobte si krmítko pro ptáčky  - Blesk pro ženy/ Martin Mol
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi