
Prudký nárůst salmonely v Evropě: Nakažené má i Česko! Původce nemoci můžete mít doma také

V Evropě se rizikově zvýšil počet nakažených salmonelou. Úřadům se podařilo zaznamenat na skoro 200 případů, z toho v Česku jich bylo pozorováno na pět. Velká Británie již nahlásila prvního zemřelého. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí vypátralo původce nezbezpečného onemocnění!
Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) na konci listopadu vydalo alarmující zprávu. Ve státech Evropské unie, Velké Británie a Izraele zaznamenalo na 196 případů nákazy salmonelou. Jedná se o typ ST413.
Smrtící bacil byl nalezen v kuřecím mase, ale i v sendvičích. Hygienici bakterii objevili u různých distributorů, ale nevylučují, že mají společný zdroj. Úřady proto vyzývají své občany, aby při přípravě kuřecího masa s ním zacházeli obezřetně. Kromě dostatečné tepelné úpravy by lidé měli dbát na správné omytí kuchyňského náčiní.
Hlavními příznaky onemocnění jsou následující:
- průjem
- zvracení
- žaludeční křeče
- vysoká teplota 38 °C nebo vyšší
- pocit celkové nevolnosti nebo únavy, bolesti a zimnice
Příznaky se mohou objevit během několika hodin, dní, ale i týdnů po konzumaci infikovaného masa.
V České republice bylo doposud zaznamenáno pět případů. Dva nakažení museli být hospitalizováni. Ve Spojeném království, kde je největší počet infikovaných, jeden z pacientů dokonce zemřel.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.