Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vědci varují: Proč nesplachovat bez sklopeného prkénka? Tohle všechno se rozletí po vaší koupelně!

Autor: rc, swp - 
11. prosince 2022
05:00

Dáváte před spláchnutím záchodové prkénko dolů? Pokud je vaší odpovědí ne, měli byste to změnit. Vědci z univerzity v coloradském Boulderu se zabývali otázkou, co se děje poté, co lidé spláchnou záchod, aniž by předtím sklopili prkénko, a odpověď je šokující. Při spláchnutí se po okolí ze záchoda rozletí maličké kapičky, které mohou obsahovat nebezpečné patogeny, jako je E.coli či novovirus.

Jestliže vám v mládí rodiče kladli na srdce, abyste sklopili prkénko u záchodu, než spláchnete, učili vás správnou věc. Vědci z univerzity v Boulderu v americkém Coloradu se rozhodli zjistit, co se stane, když spláchneme s prkénkem nahoře. Výsledky jejich výzkumu jsou víc než zarážející.

Do vzduchu totiž pronikají malé kapičky kapaliny, které jsou pouhému oku neviditelné. Vědci proto v laboratoři použili zelené lasery, které částečky zviditelnily. Jak uvádí deník Daily Mail, experiment ukázal, že částice se dostanou až do výšky 1,5 metru a to za pouhých osm sekund. Mohou se tak usadit na povrchu v okolí toalety. Navíc lehčí částice zůstávají ve vzduchu i několik minut.

Video  Co se děje po spláchnutí toalety bez sklopeného prkénka?  - youtube/ University of Colorado Boulder
Video se připravuje ...

Právě to může být pro člověka nebezpečné. Menší částice, které zůstávají ve vzduchu, člověk může vdechnout a částice se tak mohou dostat až do plic. Jestliže toaleta bude obsahovat výkaly, do vzduchu se mohou dostat částice obsahující nebezpečné patogeny, mezi něž patří E.coli či novovirus. Studie navíc již zjistily, že virus, který způsobuje covid, je přítomen v lidských exkrementech. Neexistují ale přesvědčivé důkazy, že se může šířit prostřednictvím záchodových aerosolů.

Víc než 60 let vědci varují ohledně nebezpečí aerosolu ze záchodové mísy. Až nová studie ukazuje, jak tyto částice vypadají a jak dopadají na povrch v okolí toalet. „Lidé věděli, že toalety uvolňují aerosoly, ale nemohli je vidět,“ uvedl vědec John Crimaldi pro Colorado.edu s tím, že věděli, že aerosolové částice vyletí po spláchnutí vzhůru, ale netušili, že se to bude dít takovou rychlostí. „Jestliže je to něco, co nevidíte, je snadné předstírat, že to vůbec neexistuje,“ dodává Crimaldi. Podle něj jakmile lidé uvidí video, pak už nebudou nikdy splachovat, aniž by nejdřív nesklopili prkénko.

MarekBadatel ( 11. prosince 2022 21:11 )

Spousta lidí stejně neodolá tomu se dívat při splachování do mísy

vosavopruz ( 11. prosince 2022 14:51 )

no jo a Mařenka skončila v peci

mazd ( 11. prosince 2022 13:01 )

Kdo začal stavět wc v koupelnách a stalo se to modní, by potřeboval nakopat do...

skaara ( 11. prosince 2022 10:59 )

Stačí si pořídit moderní wc mísu bez vnitřního kruhu a budete wc zaklápět automaticky, protože jinak vás čeká pěkně nechutná sprcha a veškeré výmluvy budou zbytečné.

Zobrazit celou diskusi