Spolek, kterému se Blesk věnuje v projektu Srdce pro vás, pomáhá lidem s onkologickým onemocněním už od roku 2009. „Tehdy jsme začali informovat pacienty o závažném onemocnění prostřednictvím filmů, což byl vlastně takový průvodce onemocněním,“ říká ředitelka organizace Michaela Tůmová (58).

O jaké filmy šlo? 

Nejprve šlo o průvodce onemocněním karcinomem prsu. Následoval karcinom tlustého střeva, dále gynekologické a urologické onkologické diagnózy.

Jak filmy vypadají?

Jsou připraveny tak, aby se pacient nebo jeho blízký podíval na to, co se vlastně děje a co se bude dál dít. Mnoho lidí vlastně neví, na co se má ptát.

Co se v tom základu dozví?

Je to rozdělené na to, jak se diagnostikuje, jak se operuje, co je to chemoterapie, biologická léčba, jsou vysvětlené různé typy vyšetřovacích metod. Každý si může vybrat kapitolu, která ho zajímá, a nemusí koukat hodiny na diagnózy, které se ho netýkají, či na období, které ho v daný moment nezajímá.

Filmy byly jen začátkem. Jak se dál organizace rozvíjela?

Při natáčení jsme potkali mnoho pacientek a ty spojovala jedna věc. Něco si nahmataly na prsu a okolí jim tvrdilo, že je to tukové. A nebyla to pravda. Takže jsme začali učit samovyšetření a vznikl projekt Ruce na prsa. Máme mobilní aplikaci, letáky i film, kde dabér doktora House vysvětluje, jak se to dělá.

To musí být náročné pravidelně hledat na svém těle nádor…

Vždy říkáme ženám, že když si dělají samovyšetření, tak nehledají nádor, ale ujišťují se, že mají zdravá prsa. Kdyby si ho hledaly každý měsíc, našly by jej. Při edukačních věcech jsme si s ženami povídali a zjistili, kde je velká mezera českého zdravotnictví.

Povídejte…

Je to v komunikaci. S pacienty se nikdo moc nebaví, nevysvětluje, co se děje a co se bude dít, jak špatně jim během léčby bude. Právě proto vzniklo Centrum informací pro onkologické pacienty v Motole.

Co se tam lidé dozvědí?

Chodí za námi a povídáme si o věcech, co je trápí. Najdou u nás někoho, kdo si je vyslechne a řekne pár slov, které je podpoří a také pomohou. Často jsou některé záležitosti řešitelné, jen to pacienti nevědí. Pošleme je třeba do centra bolesti, pomůžeme najít psychologa či psychiatra a vysvětlíme, že podpora v podobě antidepresiv je v pořádku, jako sádra při zlomené noze.

Také spolupracujete se spolkem Hlas onkologických pacientů. Co to je?

Jde o pacientské organizace a řeší se několik témat typu návrat do zaměstnání po onkologické léčbě, právo na druhý názor, právo být zapomenut nebo třeba možnosti vycházek.

Vaše organizace se věnuje i vztahům v rodině. Proč je to důležité?

Je to žhavé téma. Lidé se v nemoci začnou chovat jinak, změní se jim přístup k životu. Kvůli nemoci se partneři i rozcházejí, manželé rozvádějí. Je to prostě jiný svět, a ne vždy spolu partneři zůstanou.

V čem ještě pacientům pomáháte?

Časté téma je i stravování, výživa, někdy i vymlouváme pokusy o alternativní léčbu. Nemáme nic proti tomu, aby se pacient snažil a hezky o sebe pečoval. Ale někdy se stane terčem loupeživých nájezdů, kdy podvodníci zneužívají jeho strach.

Věnujete se i rakovině prostaty. Kolika se týká mužů?

U nás jde až o osm tisíc mužů každý rok. U chlapů je to těžší. Ti si totiž neradi povídají, když se to týká jejich intimních partií či potence. Už jenom dostat je na preventivní vyšetření je těžší. Takže teď v listopadu připomínáme, že prostatu nepřečůráš, tedy akce Movember.

Proč je rakovina obecně čím dál častější?

Částečně je to proto,že populace stárne a lidé se dožívají vyššího věku. Všichni si tedy dojdeme k tomu nádoru. Říká se, že do budoucna bude mít každý třetí člověk onkologické onemocnění a každý čtvrtý na ně zemře.

Zdravotnictví jde ale dopředu…

To ano. Třeba nejčastější onkologická diagnóza dětského věku je akutní leukemie. Teď se 85 procent pacientů vyléčí na první nášlap a zbytek po transplantaci. Já jsem do zdravotnictví nastupovala jako zdravotní sestra v roce 1982 a teď je to skutečně někde jinde. Dnes se hodně pacientů odléčí. Ale pozor! Důležité je vždy přijít včas. Takže pánové, využijte třeba Movember!

Co je to Movember?

Jde o charitativní a každoročně se konající akce se symbolem kníru, který si muži také nechávají během měsíce růst na podporu myšlenky projektu. Účelem charity je získání finančních prostředků a zároveň zvyšování povědomí o zdraví mužů. Zvláštní pozornost je věnována podpoře zdravého životního stylu mužů a osvětě v oblasti mužských onemocnění, jakými jsou rakovina varlat a rakovina prostaty.

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla organizace pomáhat, hodí se jí každá koruna. Z velké části je tak závislá i na dárcích. Pomoci můžete i vy! Stačí jakýkoliv finanční příspěvek poslat na transparentní účet 19-319319339/0800

Kontakt: Dialog Jessenius, o. p. s.

Adresa: Újezd 450/40, Praha 1, 118 01

Telefon: +420 720 022 992

E-mail: info@dialog-jessenius.cz

Web: www.dialog-jessenius.cz

IČO: 289 086 86

 

Video
Video se připravuje ...

Co je Movember? Videohub

Fotogalerie
4 fotografie