Lucii bylo jen 35 let, když začal její boj o život. „Byla jsem tehdy bez příčiny unavená, otékaly mi nohy. Měla jsem štěstí, že mi lékaři provedli podrobná vyšetření,“ vzpomíná. Po běžných testech podstoupila i sono prsů a pak už hned následoval mamograf a biopsie. „Ta potvrdila nádor, který vyrostl za týden o centimetr. Kdybych přišla později, bylo by pozdě,“ vysvětluje.

Následovala náročná léčba. „Podstoupila jsem tři operace prsou a jednu velkou gynekologickou operaci. Následná chemoterapie trvala osm měsíců a bylo mi po ní hodně špatně,“ vypráví paní Lucie. Její život se od základu změnil. Hlavně i tím, že se spojila s organizací Dialog Jessenius, o které Blesk píše v projektu Srdce pro vás.

„S projektem Ruce na prsa přišla Martina Hofman Adamec, s kterou jsem se potkala v onkologické ambulanci. Onemocněla ve třiceti letech,“ říká. Tedy v době, kdy o rakovině prsu ženy nepřemýšlejí, ani je nenapadne, že by tak mladé mohly onemocnět. „Cílem kampaně je proto informovat ženy o existující hrozbě, sdílet zkušenosti nás pacientek s důrazem na samovyšetření prsou,“ vysvětluje.

Díky nemoci je z ní lymfoterapeutka

Dříve pořádala lékařské konference, dnes je z ní lymfoterapeutka. „Před rakovinou jsem byla manažerka, ale to skončilo. Teď lidem pomáhám rozpohybovat lymfatický systém. Sama jsem tehdy sháněla lymfoterapeuta, ale je jich u nás málo. Chodí za mnou pacientky po ablaci prsu, ale i zdraví lidé. Lymfa má vliv na hodně věcí. Zažívání, pohybový aparát, psychický stav. Já tak dávám lidem lymfatický systém do pořádku,“ říká Lucie Čedíková.

Vyzkoušejte si samovyšetření

Organizace má k dispozici speciální figurínu, na které si každý může vyzkoušet samovyšetření. „Jezdíme s fantomem po celé republice, třeba do nákupních center nebo na různé edukační výstavy. Teď také na dny zdraví ve fi rmách či školách. To aby se informace dostala k co nejvíce lidem,“ říká Lucie Čedíková. Na internetové stránce www.rucenaprsa.cz zjistíte, kde všude se akce pořádá.

Jak se kontrolovat?

➊Svlékněte se a před zrcadlem zkontrolujte, zda vaše prsa vypadají stejně jako minule. Zvedněte ruce nad hlavu a podívejte se znovu. Všímejte si, zda nemají jiný tvar, velikost, jinou barvu kůže nebo jinou strukturu.

➋Pro správné prohmatání prsou používejte konečky prstů. Nejprve je prohmatejte povrchově a potom důkladněji. Nezapomeňte i na podpaždí a prostor kolem klíční kosti.

➌Prsa prohmatejte krouživými pohyby. Vyšetřujte je vždy opačnou rukou – pravou rukou levý prs a naopak. Metodu je dobré zopakovat vsedě/ve stoje i na boku v leže.

➍Nezapomeňte zkontrolovat bradavky, zda nedošlo ke změně tvaru, zda není bradavka vtažena do prsu nebo nedochází k výtoku.

Velká šance na vyléčení

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen. Ročně lékaři objeví přibližně osm tisíc nových případů. Díky současným léčebným postupům se uzdravuje přes 90 procent pacientek, především ale za předpokladu, že je nádor odhalen včas. To se děje i díky projektu Ruce na prsa.

Nemoc víc potrápí okolí

Podle Lucie Čedíkové rakovina často zasáhne psychicky víc okolí než pacienta. „Člověk tak nějak pluje a nevnímá to a jen poslouchá doktory. Okolí ale dostane pořádnou palbu, že vlastně dcera či manželka, kterou milují, najednou bojuje o život. Vypadá špatně, je jí špatně, třeba i zvrací. Partner nebo rodič tohle prožívá, snaží se milovanou osobu zachránit a neví, jak to dopadne,“ vysvětluje, že nemoc se netýká jen konkrétního pacienta.

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla organizace pomáhat, hodí se jí každá koruna. Z velké části je tak závislá i na dárcích. Pomoci můžete i vy! Stačí jakýkoliv finanční příspěvek poslat na transparentní účet 19-319319339/0800

Kontakt: Dialog Jessenius, o. p. s.

Adresa: Újezd 450/40, Praha 1, 118 01

Telefon: +420 720 022 992

E-mail: info@dialog-jessenius.cz

Web: www.dialog-jessenius.cz

IČO: 289 086 86