Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cesta kolem světa plná dobrý skutků: Učitel Filip chce v zahraničí pomáhat druhým

Autor: jel - 
3. prosince 2022
17:33

Učitel biologie a tělocviku Filip Ouroda miluje cestování, ale také rád nezištně pomáhá druhým. Nyní se rozhodl spojit tyto dvě věci a vyrazit na dobročinnou cestu kolem světa. V každé zemi, kterou navštíví, by rád nějakou dobu pomáhal těm, kteří to potřebují. 

Filip kromě učení také trénuje dětský fotbal, rád rybaří, sportuje a věnuje se přípravě kávy, ze všeho nejraději však pomáhá. „Od malička jsem byl totiž přesvědčený, že bychom si měli vzájemně pomáhat,“ uvedl.

Za svůj život se již zapojil do několika dobročinných projektů. Minulý rok se s přáteli rozhodli vybrat peníze pro mladé fotbalisty v Ugandě a nakoupit pro ně potřebné vybavení. „Tahle pohybová výzva začala v roce 2021, kdy za každý kilometr, který člověk uběhne, ujde, uplave, ujede na kole, pošle jako odměnu korunu na webový portál Gofundme a zároveň sdílí jeho výkon na instagramu runforuganda, kde celý projekt probíhá online,“ vysvětlil Filip.

Tento projekt je jenom jedním z mnoha, na nichž se dobrosrdečný učitel podílí. Založit také sbírku na rehabilitace pro malého Matyáška. Ten trpí nevyléčitelnou Duchennovou svalovou dystrofií, na níž zatím neexistuje žádný lék. Pro chlapce se vybralo více než 61 tisíc korun.

Video  Učitel Filip chce vyrazit na cestu kolem světa a dělat dobré skutky  - YouTube
Video se připravuje ...

Cesta kolem světa

A jak bude vypadat jeho nejnovější projekt, tedy cesta kolem světa plná dobrých skutků? Momentálně běží na platformě Donio sbírka, kam může na tuto cestu Filipovi každý přispět libovolnou částkou. Za vyšší částku je možné získat i nějakou tu odměnu, například pohled z některé navštívené země a nebo se zúčastnit přednášky o cestě.

„Rád bych zvládl cestu kolem světa. A protože bych to jinak nebyl já, chtěl bych při ní opět někomu pomoci. A tentokrát bych do toho chtěl opět zapojit větší množství osob,“ vysvětlil Ouroda s tím, že už podal výpověď a na cestu chce vyrazit hned na začátku příštího roku. Dobrodružství plánuje odstartovat v Praze, odkud se vydá nejprve do Ugandy. V této zemi bude 6 týdnů učit na místní škole tělocvik, angličtinu a fotbal. Tamním dětem by navíc rád přivezl tašku plnou sportovního vybavení.

Z Ugandy se přesune do Thajska, kde chce pro změnu pomáhat jako dobrovolník starat se o slony. Celkem plánuje navštívit 11 zemí a v každé vykonat nějaké to dobro. Filipovu cestu budete moci sledovat na jeho instagramovém profilu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi