Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záchranář Honza popsal náročný výjezd k porodu: Miminko vysvobodil z pupeční šňůry!

Záchranář Honza popsal dramatický porod.
Záchranář Honza popsal dramatický porod.  (Autor: Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje)
Aktualizováno -
15. listopadu 2022
11:34
Autor: pma - 
15. listopadu 2022
09:08

Středočeští záchranáři na sociálních sítích každý měsíc popisují své zážitky z výjezdů. Ten, který se během chladné říjnové noci stal posádce, se kterou za rodící ženou směřoval i záchranář Honza, naštěstí patří k těm se šťastným koncem. Novopečená maminka rychlý porod venku zvládla a ona i její dcerka byly díky včasnému příjezdu a schopnostech záchranářů v pořádku.

Během chladné říjnové noci dostali středočeští záchranáři informaci o výjezdu do Hostivic k těhotné ženě s pravidelnými kontrakcemi. „Tak to možná budeme do porodnice dost spěchat," napsal na facebookových stránkách Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje záchranář Honza, který se výjezdu zúčastnil.

Jenže dítě se na svět chtělo podívat dříve než v nemocnici. Když byli záchranáři téměř u domu, dostali upřesňující zprávu, že žena již rodí. „Vybíhám z auta, beru věci a jdu k brance. Aha, tak porod není doma, ale před domem. Rodička nám šla naproti,“ vypráví Honza.

Miminko bylo zamotané pupečníkem

Situaci zhoršovalo počasí, protože během říjnové noci venkovní teplota dosahovala zhruba 6°C. Záchranář si rychle nandal čelovku a běžel k hromadě ručníků a dek, mezi kterými uviděl vyděšenou maminku s právě narozenou holčičkou mezi nohama, kterou rodiče pojmenovali Andělka.

Vystrašená novopečená maminka se ptala záchranáře, zda bude novorozenec v pořádku. „Za svitu čelovky, kdy je miminko mezi koleny maminky zamotané s pupečníkem pod jejím stehnem, s omezenou možností manipulace, to není ideální stav. Snažím se pracovat rychle,“ doplňuje na Facebooku popis náročného výjezdu záchranář.

Vše nakonec dobře dopadlo

Miminko dostalo ihned čepičku a k dvojici pospíchal lékař Martin. Ten spolu se záchranářem Honzou rychle přenesl novorozence do auta, kde doktor dítěti zkontrolovat dýchací cesty, změřil saturaci kyslíku a zkontroloval životní funkce.

„V autě máme i maminku, kterou taky zkontrolujeme a dáváme jí miminko. Je to nádherná holčička, říkám jí “půlnoční kočimůrka„ a mamince se to líbí. Do auta nakoukne tatínek, udělá si fotku. Skrz pootevřené dveře vidíme venku u sousedů veselí,“ dodává Honza.

Záchranářům patří velký respekt 

Na výjezd, který vypadal zpočátku hrozivě, ale skončil šťastně, si záchranáři vzpomněli ještě za pár dní, kdy se novopečení rodiče přišli s holčičkou pochlubit. „Byl to opravdu moc pěkný výjezd,“ doplňuje vyprávění na sociálních sítích záchranář.

Nejen jemu, ale i všem středočeským záchranářům patří velký respekt a obdiv za to, co dělají a jak lidem i v těch nejtěžších situacích pomáhají. 

 

pindal ( 15. listopadu 2022 19:03 )

Jak dalece jsou informace nepravdivé,nedovedu posoudit,ale ten kdo to zde píše má lidi rád a to mě stačí.Spíš mě mrzí,že proti ubíjejícím a destruktivním informacím,kterých je víc než devadesát procent, nikdo neprotestuje a nebo pod pothrůžkou kriminálu.

Lucka Kučerová ( 15. listopadu 2022 10:42 )

Máte špatne a nepravdivé informace...

pindal ( 15. listopadu 2022 10:37 )

Takovéto zprávy, člověka, positivně přímo nakopnou.Uvědomí si,že ta Láska v lidech stále je. Houby zle.

Zobrazit celou diskusi