Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Půvabná horolezkyně (38) dobývá nejvyšší vrcholy světa: Na Everestu popsala zvláštní pocit

Autor: rix - 
21. prosince 2022
05:00

Pohledná osmatřicetiletá Angličanka polského původu Marta Misztalová se hodlá stát prvním člověkem, který zdolá Korunu Evropy i sedm nejvyšších kontinentálních hor. Do splnění vysněné výzvy jí tak zbývá pětadvacet štítů v Evropě a indonéská hora Puncak Jaya.

Marta Misztal strávila posledních devět let cestováním po celém světě, aby zdolala Korunu Evropy, ale i nejvyšší hory každého ze světadílů. V druhém případě už má skoro vyhráno.

Video  Lezení po horách Marta (38) zbožňuje.  - Instagram
Video se připravuje ...

Stanula dokonce i na Mount Everestu. Ke splnění výzvy jí ale ještě jeden světadíl zbývá. V cestě Martě stojí Puncak Jaya, nejvyšší hora Indonésie a zároveň Austrálie a Oceánie. 

Jeden z největších zážitků byl pro finanční poradkyni výstup právě na Mount Everest. Byl to prý zvláštní pocit. „Doslova jako na vrcholu světa, jako by neexistovaly žádné hranice a dalo se dělat cokoliv. Bylo to neskutečné, zvláštní,“ popsala na Instagramu, jak se cítila. 

Zazářit chce i v Evropě. V plánu má zdolat nejvyšší hory všech evropských států, tedy Korunu Evropy. V tomto svém úkolu je zhruba v polovině. Už jich slezla třiadvacet z osmačtyřiceti. Cestu za takovým dobrodružstvím jí umožnil pobyt v Londýně, kam se přistěhovala z Polska. Jak uvedla, právě tam se jí prý otevřely oči. 

Po přestěhování její láska k cestování a přírodě nesmírně vzrostla. Čím více cestovala, tím více výzev na sebe nabírala. Nakonec dospěla až ke snu zdolat všechny nejvyšší hory světa. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi