Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tragické osudy válečných fotografek: Koupel v Hitlerově vaně i smrt pod pásy tanku!

  • Autor: mc - 
    8. 10. 2022
    05:00

    Těmto třema ženám válka všechno dala a velice brzy zase vzala. Trojice fotografek dokumentovala hrůzy bojů po celém světě, jejich osudy ale tvrdě poznamenali i muži. Jednu z nich démoni traumatu, které za války prožila dohnaly k opuštěnému životu, byl to ale její otec, který zničil její psychiku. Další dvě se ze honby za válečnými reportážemi už nikdy nevrátily. Více se toho dozvíte na videu.

  • 1.Dickey Chapelle

    Byla jednou z nejodvážnějších žen své doby. Dickey Chapelle se toužila stát pilotkou, nakonec ale přilnula k jinému stroji - k fotoaparátu. Díky milostnému románku se od montování letadel dostala k žurnalistice a díky manželovi i k fotografování. To ji zavedlo do centra dění konce druhé světové války a později i do středu války ve Vietnamu. A ta se jí stala osudnou, zabil ji šrapnel z ručního granátu. Umírající ji na slavné fotografii zachytil její kolega. Podrobnosti z jejího života najdete na videu.

    Video  3 tragické osudy fotografek, jimž se stala válka osudnou  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Lee Miler

    Její život byl plný utrpení ale také neuvěřitelných úspěchů. Lee Miller byla jednou z nejznámějších válečných fotografek, ale byla rovněž modelkou, kuchařkou, spisovatelkou a také múzou Pabla Picassa. Její otec ji učil pořizovat snímky a často ji využíval jako modelku, bohužel ale zneužíval důvěřivosti vlastního dítěte a dceru nutil pózovat nahou, nebo ve vyzývavých pozicích s ostatními dívkami. Lee navíc jako teprve sedmiletou znásilnil rodinný přítel a nakazil ji kapavkou. Za druhé světové války vyfotila více jak 60 000 snímků, na jejím konci ji její americký kolega vyfotil, jak se koupe v Hitlerově vaně v den, kdy vůdce spáchal sebevraždu. Prý dokonce spala i v jeho posteli. Vše co prožila ji ale psychicky zničilo. Trpěla depresemi, které zaháněla alkoholem. K reportážní fotografii se už nikdy nevrátila. Její detailní příběh si pusťte na videu.

    Video  3 tragické osudy fotografek, jimž se stala válka osudnou  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 3.Gerda Taro

    Gerdě Taro, Němce židovského původu, bylo sotva dvacet let, když se s fotoaparátem v ruce vrhla do centra španělské občanské války. Její snímky ovšem často bývají považovány za dílo jejího milence Roberta Capy, který ji svou proslulostí zastínil. Život jí předčasně vzal za války tank, který narazil do vozu, ve kterém jela. Více se o jejím životě dozvíte na videu.

    Video  3 tragické osudy fotografek, jimž se stala válka osudnou  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 4.Galerie

     

kalan666 ( 8. října 2022 13:39 )

Co je to za češtinu? "Těmto třema"

Zobrazit celou diskusi