Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jediný balzamovač na Slovensku: Z živých lidí mám stres!

Autor: štt - 
25. září 2022
19:17

Na západě Slovenska v malé obci Kátov bydlí Radoslav Pekar, jenž se jako jediný na Slovensku věnuje unikátnímu řemeslu. Pracuje na místním hřbitově, a přestože se v pohraniční vesnici koná zhruba osm pohřbů ročně, má práce až nad hlavu. Přes třiadvacet let pracoval v nedaleké Skalici jako pitevní asistent. Postupně ale začal objevovat techniku balzamování. Dle vlastních slov se straní živých lidí, protože z nich má stres a při olejování zemřelých obvykle poslouchá Vivaldiho.

Pokud byste netušili, tak „balzamování se provádí za účelem zastavit nebo alespoň pozastavit přirozený rozklad těla,“ vysvětluje ztepilý muž reportérům z pluska.sk. V současnosti se tento proces využívá hlavně při přepravě zesnulých na velké vzdálenosti. Zejména letecké společnosti vyžadují, aby se tělo během přepravy nerozkládalo a nepřenášelo nemoci.

„Při balzamování se do krevního oběhu vstřikují speciální prostředky, které obsahují také barviva nebo vonné látky. Zavlažují tělo zemřelého a vytvářejí dojem, že zemřelý spí,“ dále vykládá. Cena za balzamování se pohybuje zhruba od 7 000 do přibližně 22 000 korun.

Jednou z Radoslavových specialit je tvorba soch zesnulých. Na fotografii ukazuje zcela zdeformovanou hlavu mladého chlapce, jehož přejel traktor. Na dalším snímku kromě výrazných modřin vypadá mladá tvář takřka bezchybně.

Celý proces může být poměrně zdlouhavý. Obvykle trvá dvě a půl až šestnáct hodin. „Je to velmi individuální. Záleží na váze člověka i na tom, v jakém je stavu,“ vysvětluje. Dále například po pitvě je cévní systém přerušen. Práce je pak zdlouhavější.

Normální balzamování, jak už bylo řečeno, probíhá několik dní. Cílem je, aby tělo vydrželo až do dne obřadu. Existují však i možnosti „věčného“ balzamování. „V takovém případě se prostředky míchají v takovém poměru, aby se rozklad těla zcela zastavil. Používá se hlavně při pohřbívání do hrobky. Tím se zabrání úniku tekutin nebo zápachu. Tělo pak postupně vysychá a stává se mumií,“ vysvětluje Radoslav.

Pokud byste chtěli zesnulého vystavit na delší dobu, jako v případě Lenina, potřebovali byste tým balzamovačů, kteří se o zemřelého neustále budou starat a balzamovací látky neustále doplňovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi