Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Másume oslepla po brutálním útoku kyselinou: Tchán se mstil za rozvod s jeho synem!

Autor: rc - 
14. září 2022
13:30

Vlastní rodina jí vzala krásu. Másume Attájíová (39) se ale rozhodla, že celému světu ukáže, že i s jizvami na tváři je krásná. Před dvanácti lety jí tchán chrstl do obličeje kyselinu, aby ji oslepil. Byl to trest za to, že se rozhodla rozvést se s jeho synem. Másume utrpěla strašlivá zranění a nyní se rozhodla zapózovat pro módního návrháře, který se snaží ukázat, že i ženy, jež byly oběťmi odporného útoku, jsou nádherné.

Z pomsty jí znetvořil tvář vlastní tchán. Másume tehdy útok přežila, ale oslepla a její tvář protínají jizvy. Módní návrhářka Ámína Hádamová se rozhodla poukázat na odporné zločiny, které muži páchají na ženách.

Najala si modelky, které přežily útoky kyselinou. Doufá, že když ukáže, že jsou ženy stále krásné uvnitř i navenek, upozorní na zločiny a zároveň přispěje k tomu, aby je společnost znovu přijala jako rovnocenné.

Másume souhlasila a zapózovala před fotoaparátem. Na sebe si oblékla bělostné šaty i tradiční šaty. „Zřejmě je krásný obličej vše, co žena má. Když se zničí, je pro člověka velmi těžké se s tím smířit a vrátit se do společnosti,“ řekla v rozhovoru.

Jak upozorňuje deník Daily Mail, Másume se nikdy nedostalo spravedlnosti. Rodina jí vyhrožovala, že pokud vznese obvinění, stejný trest postihne jejího syna. „Vybrala jsem si svého syna před spravedlností,“ pronesla statečná žena.

Její případ není ojedinělý. V roce 2011 muž napadl Áminu Bahrámíovou poté, co odmítla jeho nabídku k sňatku. Po útoku společnost tlačila na úřady, aby byl muž za svůj čin potrestán. Úřady nakonec reagovaly a rozhodly, že by měl být oslepen. Ámina ho ale nakonec ušetřila.

V roce 2014 proběhly protesty, aby stát zakročil a pachatele trestal. Na ženy nejčastěji útočí rodinní příslušníci, ale také dobrovolné milice, které hlídají, zdali je dodržováno islámské právo. Kontrolují, zdali jsou ženy oblečené podle norem islámského práva či správně učesané. Například, zdali jim zpod šátku nevykukují vlasy, anebo nemají příliš make-upu.

Nejčastěji se jedná o členy skupiny Basídžů, což je polovojenská organizace, která působí jako „uši a oči islámského režimu“. Členové Basídžů mají své skupiny ve školách, univerzitách, státních i soukromých institucích a jsou pod kontrolou Íránských revolučních gard a nejvyššího vůdce Sajjída Alího Chameneího. 

Video  Tragický požár v Ústavu sociální péče založila dívka, která sem byla umístěna omylem, nakonec spáchala sebevraždu  - Videohub
Odemknout video

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi