Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Návštěvníci farmaparku zabili poníka Pepinu jedovatým akátem: Nikdy nekrmte cizí zvířata, prosí majitel

Autor: jel - 
4. září 2022
05:00

Zdánlivě nevinný incident ve Farmaparku u Toma skončil naprostou tragédií. Starší muž s vnučkou natrhali větvičky, kterými přes ohradu krmili poníky. Jednalo se bohužel o jedovatý trnovník akát. Přes poměrně včasný zásah ošetřovatelky parku se poník Pepina velmi vážně otrávila a pomoci jí nedokázala už ani přivolaná veterinářka. Majitel parku Tomáš Urbánek nyní prosí, aby lidé nikdy nekrmili cizí zvířata bez vědomí majitelů. Nikdy nevíte, co jim může ublížit!

Smutná událost se odehrála v sobotu. Starší muž, který byl na návštěvě parku s vnučkou, natrhal z nedalekého stromu větvičky. Těmi pak vnučka krmila poníky přes plot. A to i přesto, že je na plotě umístěna cedule upozorňující návštěvníky, že krmení zvířat vlastním jídlem je v celém parku zakázáno. 

Toho, že lidé poníky krmí větvičkami akátu, si brzy všimla jedna z ošetřovatelek. A jednání ihned zarazila. „Ale ten nejmenší poník Pepina si to vzala od té holčičky a snědla to. Ještě tři další poníci to měli v puse, protože když dáte koňovi něco přes plot, tak on vám důvěřuje, že mu nedáváte nic špatného,“ popsal Blesku  incident Tomáš Urbánek.

Pro Pepinu bylo pozdě!

Pepina byla opravdu malá ponička. Vážila okolo 100 kilogramů. „Takže důsledky byly fatální i při malém množství,“ dodal majitel parku. Jak uvádí autor a autorky projektu Nejčastější otravy koní rostlinami na území České republiky z Veterinární univerzita Brno, trnovník akát je jedovatý pro všechny savce a ptáky, koně jsou ovšem nejcitlivější. Za smrtelnou dávku pro dospělého koně (od 300 kilogramů, pozn. red.) se považuje 150 gramů kůry. Proti jedu z akátu navíc neexistuje lék, který by rušil toxický účinek.

Nebohá Pepina začala být po pozření rostliny apatická. Ošetřovatelé proto ihned kontaktovali veterinářku Markétu Tučkovou. „Vzhledem k velikosti poníka a toxicitě trnovníku akátu jsem na místo vyrazila hned a přesto už ponička při mém příjezdu kolabovala,“ popsala veterinářka Blesku. Dodala, že bohužel na tyto jedovaté látky neexistuje antidotum (látka rušící toxické účinky, pozn. red.).

„Byly nasazeny infuze, léky na ochranu žaludku, léky na bolest a podobně. I přes veškerou snahu všech zúčastněných se ale rozvíjela kolika a s ní spojené velké bolesti, tudíž ráno bylo rozhodnuto o euthanázii,“ dodala Tučková.

Cizí zvířata nekrmte!

„Jednalo se o jeden z nejhorších zážitků v našem životě, dát rozhodnutí o utracení Pepiny, která sotva stojí v ukrutných bolestech, když víte, že to způsobila větvička z ruky návštěvníka, je něco strašného,“ uvedl nešťastný Tomáš Urbánek. 

Ten nyní apeluje na všechny, aby opravdu nikdy nekrmili zvířata bez vědomí majitele. Skutečně nikdy nevíte, co jim může ublížit. V tomto případě se také jednalo o neznalost a nebyl v tom úmysl poníkovi ublížit, ale případ skončil naprosto tragicky. „Děkuji Vám, že budete informovat lidi kolem sebe, aby se podobná událost již nikdy neopakovala,“ řekl majitel. Doplnil, že od lidí, kteří poníka krmili neobdrželi žádnou omluvu či vyjádření, proto podali trestní oznámení. Urbánek se také rozhodl zahájit kampaň nazvanou Za Pepinu, která si klade za cíl upozorňovat na to, že cizí zvířata se krmit nemají. Doufá, že podobná osvěta pomůže předcházet podobným případům. 

K apelu se přidává také veterinářka Tučková, která upozorňuje, že se bohužel nejedná o ojedinělý případ. „S podobnými se setkáváme často a společným jmenovatelem je dietetická chyba, tedy nakrmení zvířete něčím nevhodným. V drtivé většině jde o nakrmení kolemjdoucími, návštěvníkem, sousedem, který nejspíše pro svůj pocit, že zvířeti přilepšil, je schopný ho tímto i zabít.“

Doplnila, že člověk nikdy neví, na co má zvíře alergii, nebo co přesně je pro jaké zvíře vhodné. Například zrovna u koní může být problémem i množství podaného nevhodného krmiva. „Platí pravidlo, že cizí zvířata se prostě nekrmí a bylo by dobré, kdyby se tím lidé začali řídit, abychom nemuseli obdobné případy řešit stále dokola, i přes značnou osvětu,“ uzavřela veterinářka.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 4. září 2022 09:43 )

Ano, akáty tam neměly byt.
Chudák poník 👎

deratizater ( 4. září 2022 08:46 )

Návštěvníci asi neměli tušení že akáty rostoucí u výběhu jsou jedovaté a proto by měly být preventivně odstraněny.

naidka ( 4. září 2022 08:41 )

Nešťastný, neobvyklý případ, chudák poníček. Ale na druhé straně - koho by napadlo, že je akát jedovatý, jako děti jsme květy akátu jedly. Senior (dědek) to asi zle nemyslel, ale měl se omluvit nebo aspoň zaplatit veterináře.

Zobrazit celou diskusi