Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf aerolinek Ryanair dovolenkáře nepotěší: Letenky za babku? Minulost...

Autor: Martin Valeš - 
13. srpna 2022
05:00

Létat po Evropě za pár stovek, ba desítek korun? Na to zapomeňte! Aspoň pro nejbližší roky. Se zdražováním všeho možného včetně ropy musejí nízkonákladové aerolinky zdražit, prohlásil šéf firmy Ryanair Michael O’Leary.

„Není pochyb, že naše opravdu levné promo ceny – za euro, ba ani za 9,99 eur (24,30 a 243 Kč) – v příštích letech neuvidíte,“ prohlásil ředitel na rádiu BBC 4. „Ceny ropy jsou výrazně dražší v důsledku ruské invaze na Ukrajinu,“ vysvětlil.

Oznámil současně, že se průměrná cena letenky jejich společnosti v příštích pěti letech zvýší na zhruba 50 eur (1215 Kč).  Ale i kdyby se snad válka zázračně vyřešila smírem a zrušením sankcí na Rusko, letecká doprava čelí řadě dalších výzev. Zejména Británii, kterou v Irsku sídlící Ryanair významně propojuje s kontinentem, zasáhl odchod z Evropské unie.

O’Leary jej dává za vinu končícímu „premiéru Borisi Johnsonovi a dalším ambiciózním idiotům“. Na letištích i na palubách letadel také chybí všude v Evropě personál, firmy propouštěly kvůli pandemii a teď mají problém zase najímat, což o prvních prázdninách po covidu způsobuje chaos, zpožďování a rušení letů.

Ale zrovna v Británii je to zřejmě nejvážnější. Další zdražování letů se pojí s provozem letadel, resp. zplodinami; emisní povolenky dál zdražují. Zatímco některé cestující nízkonákladoví dopravci patrně ztratí – pojedou po zemi, anebo vůbec – jiné získají od dražších dopravců, kteří do letenky zahrnují dodatečné služby.

Video  Kontrola pasažérů letu z Bergama do Brna kvůli koronaviru  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi