Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dívka (22) zjistila diagnózu své závažné nemoci díky seriálu Chirurgové

Autor: štt - 
6. července 2022
09:09

Emilie Levyová od svých dvanácti let trpěla nevysvětlitelnými bolestmi zápěstí a kotníků. Během puberty se jí samovolně vykloubily rameno, kyčel a čelist. Lékaři si s její poruchou dlouho nevěděli rady. Nešťastná dívka náhodou sledovala oblíbený seriál Chirurgové, ve kterém diagnostikovali ženu se stejnými příznaky.

„Dívala jsem se na konec třinácté série, když jsem si něčeho všimla,“ řekla Levyová v rozhovoru, „pacientka si stěžovala na kocovinu po jednom drinku. Během vyšetření jí lékaři omylem vykloubili ruku.“ Emilie ihned zpozorněla a vzápětí se jí dostalo i diagnózy. Televizní postava trpěla tzv. Ehlers-Danlosovým syndromem. Jedná se o skupinu dědičných poruch, které způsobují přílišnou ohebnost kloubů a šlach, napsal server New York Post.

Svůj zážitek ihned sdělila svému doktorovi, kterému se vzácný typ onemocnění nezdál příliš pravděpodobný a abnormální ohebnost připsal na vrub hypermobility. Ona se však nedala odradit a svou verzi sdělila dalším lékařům, kteří jí nakonec dali za pravdu. Bohužel si na ni osud přichystal další přítěž.

V září 2020 zažila vážnou autonehodu, při níž si poranila oblast hrudníku. „Bylo to jako domino. Od chvíle, kdy se mi vykloubilo první žebro, šlo všechno ráz na ráz,“ vysvětlila dál Emilia. K vykloubení docházelo během zvedání těžších věcí, kašlání, a dokonce i při běžném dýchání. Několikrát se jí stalo, že se musela vzbudit, aby kost vrátila zpátky na místo.

I když na Ehlers-Danlosův syndrom neexistuje lék, Levyová vzala zdraví opět do svých rukou. Na internetu našla lékaře, který se nemocí zabývá. Domluvila se s rodiči a odletěla na čtvrt roku na Floridu na jeho kliniku. Léčba ji natolik inspirovala, že se rozhodla stát lékařkou a otevřela si vlastní kliniku.

„Zaměřuji se na proloterapii, regenerativní formu léčby, která může výrazně změnit život pacientů s Ehlers-Danlosovým syndromem. Léčím ale spoustu dalších ortopedických zranění včetně různých sportovních úrazů,“ uvedla Emilie, která je vděčná za to, že může pomáhat lidem s jejich bolestmi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi