Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hořký konec hrdinů: Nad těly parašutistů nacisté posvačili chlebíčky a připili si koňakem

Autor: mc - 
17. června 2022
05:00

18. červen 1942 byl dnem, kdy skončila patrně nejhrdinštější etapa moderních československých dějin. Po Čurdově zradě byli nacisté schopni vypátrat výslechy odbojářů místo úkrytu parašutistů, mezi kterými byli i atentátníci, kteří zabili Heydricha. Několika hodinový boj v Resslově ulici skončil smrtí všech ukrytých. Jejich těla nacisté bez úcty pohodili před kostel a dokonce nad nimi posvačili!

V kryptě pravoslavného kostela svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze se ukrylo postupně sedm parašutistů z různých výsadků. Mezi nimi i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří měli na svědomí atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Po Čurdově zradě se nacisté dostali k lidem, kteří věděli, kde se hledaní muži ukrývají a 18. června ve 4:10 ráno Němci kostel obklíčili.

První boj se odehrál uvnitř kostela, kam tam vnikli Němci, když na kůru hlídkovali Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Množství útočníků a jejich muniční převaze neměli šanci odolat, přesto boj trval téměř tři hodiny. Na jeho konci byli všichni tři obránci mrtví. Nacisté se sice pokoušeli je zajmout živé, a tak proběhl i pokus o záchranu, ale nebyl úspěšný.

Nacisté pak pronikli do krypty, ale byli okamžitě odraženi. I pokusy o vyjednávání, kdy zneužili spoutané duchovní, byly marné. Podobně jako vhazování granátů se slzným plynem do krypty nebo střelba malým okénkem. Nacisté se je tedy za pomocí pražských hasičů pokusili vyplavit, voda ale z krypty unikala a uvnitř tak bylo pouze asi 90 cm.

Boje skončily ve chvíli, když Němci prorazili desku, která zakrývala původní vstup do krypty. Zevnitř se ozvaly čtyři výstřely - parašutisté si poslední náboj schovali pro sebe. Gestapáci vytáhli zbylá těla před kostel a na ulici je nechali identifikovat Čurdou a dalšími svědky. S těly se pak vítězoslavně vyfotil K. H. Frank a pro německé důstojníky byly jako občerstvení připraveny obložené chlebíčky a koňak...

Zobrazit celou diskusi