Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Československý Jidáš Karel Čurda: Nacistům udal i vlastní sestru, skončil v oprátce jako zlomený alkoholik

Autor: mc - 
14. června 2022
05:00

O Karlu Čurdovi se často hovoří jako o zrádci, jehož udání vedlo k odhalení úkrytu parašutistů, kteří měli na svědomí atentát na Heydricha. Ve skutečnosti za sebou má Čurda doslova hřbitov plný lidí, které jeho jednání stálo život. Čurda se nezachoval odvážně jako mnoho jiných, kteří raději volili smrt, před zradou. Možná chtěl uchránit alespoň vlastní rodinu, jenže to by nesměl udat i vlastní sestru! Svědomí ho ale tížilo i po krátký zbytek života. Ten byl ukončen na popravišti v Pankrácké věznici.

Karel Čurda svou kariéru v armádě začal jako hrdina ochotný pomáhat - jako příslušník finanční stráže pomáhal prchajícím Židům a vojákům mířícím do zahraničí. Když ho nacisté začali sledovat, sám utekl za hranice a začal bojovat zde. Nakonec se dostal do Británie k parašutistům, kteří ho v březnu 1942 vysadili zpět v Česku.

Jejich plán ovšem dostal hned v počátku trhliny, a tak místo sabotáže michelské plynárny Čurda jen měnil místa pobytu, od domu své matky až po nejrůznější vlastenecké kontakty. A když se dozvěděl o atentátu a následné heydrichiádě, začal mít strach. Během amnestie K. H. Franka, tak napsal udavačský dopis, který se ovšem do rukou gestapu nedostalo - čeští četníci ho zničili.

Čurda se tak 16. června vydal do Prahy a vše nahlásil na gestapu osobně. Zradil všechny, kteří mu kdy pomohli, dokonce i vlastní sestru. Ta narozdíl od mnohých jiných ale přežila a byla po výslechu propuštěna. Následkem jeho zrady byl objeven i úkryt Heydrichových atentátníků.

Sám Čurda se pro nacisty stal velice užitečným nástrojem a svou konfidentskou činností poslal na smrt celou řadu lidí. Svědomí ho ale hryzalo - aspoň pokud se tak dá soudit podle jeho vzrůstající závislosti na alkoholu. Po konci války se jako zlomený muž sám udal. Byl odsouzen k smrti a popraven oběšením v Pankrácké věznici v Praze. Dodnes se neví, co se stalo s pěti miliony korun, které za svou práci pro nacisty dostal.

 

Jirik-ta ( 18. června 2022 15:15 )

není sám

OČKOVÁNÍ JAKO NÁBOŽENSTVÍ.
očkování bylo chápáno jako křest. Ten, kdo se nechal naočkovat, patřil do společenství, zbavil se prvotního hříchu, stejně jako křesťané při křtu.

Jirik-ta ( 18. června 2022 15:14 )

asi tak. Chudák válek s fialkou.

Jirik-ta ( 18. června 2022 15:13 )

QR kod kovidpasu půjde vypnout. Lidská práva pošlapána. Diskriminace neočko. Je to bída svrab a bradavice.

Jirik-ta ( 18. června 2022 15:10 )

Děkuji za nezaujaté vyprávění a fakta.

Heil_Babisch ( 14. června 2022 06:56 )

Nacisté a komunisté - hledej rozdíl.
Kromě toho, že jrdni měli na rudé fangli žluté hvězdy a druzí svastiku (ukradený symbol).

Zobrazit celou diskusi