Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivá vyrážka málem zabila batole: Chlapeček kvůli meningitidě přišel o prstíky

Autor: štt - 
18. května 2022
05:00

Sedmnáctiměsíční Teddie se v neděli o Velikonocích probudil s malou červenou skvrnkou na hlavě. Neobvyklá vyrážka se brzy rozlezla po celém těle a batole skončilo na jednotce intenzivní péče. Kvůli zákeřné nemoci přišel dokonce o několik prstíků.

„Když se probudil, měl trochu neobvyklou vyrážku, ale pak už to šlo rychle z kopce,“ pověděla ztrápená matka novinářům z deníku Mirror. Zoe Walneová si z malé skvrnky nejdříve nic nedělala a odešla s matkou na procházku. Když se vrátila, mělo děťátko rudé celé bříško. Ihned zavolala lékařskou pomoc. Na dispečinku jí poradili, ať chvíli počká a zavolá během dne ještě jednou. Za dvě hodiny však skvrny začaly fialovět a připomínat ošklivé modřiny.

„Zavolala jsem proto nazpátek a ihned k nám poslali záchranku,“ dále popisuje hrozivou situaci. Lékaři na místě diagnostikovali obávanou meningitidu. Jedná se o infekci blan, které ochraňují mozek a míchu. Nemoc může způsobit život ohrožující otravu krve. Záchranáři na místě dítěti podali antibiotika a odvezli je do nemocnice v Blackburnu. V té době už byla Teddieho vyrážka skoro černá.

Doktoři v nemocnici museli jednat rychle. Přestože dítěti podali prášky proti bolesti, nemohli čekat až zcela zaberou a pustili se do vrtání holenních kostí. „Všichni kolem mého synáčka pobíhali. Řekli mi, ať zavolám svému příteli. Začala jsem se bát,“ popisuje matka dalších třech dětí. Do toho Teddie začal krvácet z úst a nosu.

Kvůli komplikacím jej nouzově převezli do dětské nemocnice v Manchesteru, kde jej přijali na jednotce intenzivní péče a uvedli do umělého spánku. Musel být připojen k přístrojům a dostal chladicí vestu, aby se mu snížila jeho prudce stoupající teplota. Po týdnu Teddie začal sám dýchat a jeho stav se díky lékům mírně zlepšil.

Lékaři nyní provádějí testy, aby zjistili, zda nebyly ovlivněny nějaké mozkové funkce. Teddie je také v péči týmu plastických chirurgů, kteří se snaží zacelit obrovské puchýře vzniklé po vyrážce. Kvůli infekci přišel o pět prstů na rukou i na nohou. Zoein bratr Nathan již založil sbírku na GoFundMe. Rodina žije pouze z příjmů otce, který pracuje jako zahradník.

Jirik-ta ( 18. května 2022 13:09 )

Děsivá vyrážka krevní podlitiny

Zobrazit celou diskusi