Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Běžíme za ty, kteří to nevzdali: Akci Paměti národa podpořil Mikýř i Neužil

Autor: jel - 
5. května 2022
18:07

Organizace Paměť národa, která se věnuje vzpomínkám pamětníků důležitých historických událostí 20. a 21. století, pořádá běh. Lidé si tak mohou zasportovat a zároveň podpořit dobrou věc. Účast na akci přislíbil herec Václav Neužil i bavič Martin „Mikýř“ Mikyska. 

„Běžíme za ty, kteří to nevzdali,“ je motto Běhu pro Pamět národa, kterým si lidé připomínají osudy politických vězňů válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů a všech bojovníků za svobodu.

Letos proběhne již sedmý ročník této akce. Ta se uskuteční v druhé polovině května na čtrnácti místech po celé České republice. Běžci se mohou zapsat na závody s hromadným startem nebo individuální běhy po vyznačené trase.

„Každý z běžců může svůj běh symbolicky věnovat někomu, kdo jej inspiruje, koho si váží a koho by chtěl tímto připomenout,“ sdělila Petra Dosoudilová z Paměti národa.

Účast na akci přislíbil bavič a youtuber Martin Mikyska, který poběží za politické vězně. Herec Václav Neužil jej pro změnu věnuje těm, kterým zničil vztahy komunismus.

„Zakoupením startovného běžci podpoří činnost neziskové organizace Post Bellum, která prostřednictvím projektu Paměť národa dokumentuje osudy pamětníků, pomáhá jim, vzdělává děti i dospělé a vypráví příběhy 20. i 21. století,“ doplnila Dosoudilová.

Běh pro Paměť národa.

Například v Praze se bude Běh konat v oboře Hvězda. Společný start proběhne v sobotu 21. května a individuálně si mohou lidé trasu proběhnout kdykoliv od čtvrtka 19. do neděle 22. května.

Více informací o akci se dozvíte na tamto webu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi