Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Partyzáni na sklonku války odpálili vlak na Vysočině: Nacisté pobili nevinné vesničany!

Autor: jel - 
4. května 2022
05:28

Na konci války, 2. května 1945, najel vlak plný německých vojáků na Vysočině na nálož, kterou tam nachystali partyzáni. Rozzuření Němci za to potrestali nevinné vesničany z obcí Pustá Kamenice a Čachnov. Mnoho z nich mělo smůlu, v době výbuchu byli nedaleko, nebo se pouze přišli podívat, co se stalo. Pustokamenického řezníka dokonce zohavili.

Podle dobové kroniky výbuch usmrtil tři vojáky a osmnáct jich zranil. Rozzuření Němci pak z partyzánské akce vinili kdekoho. Například Václav a jeho synovec byli poblíž, protože šli na májovou slavnost, nacistům se však zdálo podezřelé, že mají zablácené boty a nemilosrdně je zastřelili.

Strašlivá smrt potkala i řezníka z Pusté Kamenice, který se jen krátce před svou smrtí vrátil z koncentračního tábora. „On se tam šel jen podívat, co se stalo. A vojáci ho zohavili a zabili,“ řekl pro Paměť národa Josef Mareš. S řezníkem se na místo podle kroniky běžel podívat ještě další člověk. Vojáci je po nějaké chvíli od vlaku pustili a pak je zastřelili.

Strýc Josefa Mareše v osudný den také zemřel. Zabila ho zbloudilá kulka. „Ruský partyzán se schoval v křoví u sousedů. Všichni byli vyplašení. Strýce zabila náhodná kulka přímo před očima jeho dětí, které s ním seděly u stolu. Ještě prý vstal, došel ke dveřím a skácel se,“ popsal pamětník strašlivou událost.

Kvůli sovětské partyzánské akci Němci zavraždili pět nevinných lidí. Jejich zbytečnou smrt dnes připomíná pomník stojící v lese u železniční trati.

Tento příběh i mnoho dalších zajímavých příběhů najdete na portálu Paměť národa.

 

Zobrazit celou diskusi