Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Brit (43) zůstal na Ukrajině navzdory strachu z invaze: Nechce opustit svou ženu

Autor: rix, ČTK - 
17. února 2022
21:12

Narodil se v Británii, ale žije v Kyjevě. Wes Gleeson (43) nyní popsal pocity mnoha lidí, kteří žijí na Ukrajině. „Horská dráha emocí,“ pojmenoval své vnímání krize, která podle něj bude mít spíše ekonomický dopad, než ten vojenský. Uvedl ale, že tisíce vojáků těsně u hranic ho děsí. Stejně jako ostatní netuší, co se vlastně bude dít.

Wes se na Ukrajinu přistěhoval za svou manželkou. To ale ještě nečekal, jaké trable bude muset řešit. Před hranicemi státu se šikují ruská vojska a nikdo neví, kdy a jeslti vůbec dojde k invazi. Jak ale uvedl, nebezpečí si lid zatím tolik nepřipouští. „Lidé tu prostě tak nějak žijí normálním životem,“ vysvětlil. 

Podnikatel, který žije na Ukrajině už dvanáct let, řekl, že se více obává ekonomického dopadu krize než vlastní osobní bezpečnosti. Finanční krize by ho prý posléze donutila zemi opustit. „Je to strašidelná situace. Ne, že by to lidé úplně ignorovali, samozřejmě vědí, že na hranicích jsou ruské jednotky a polní nemocnice,“ vysvětlil.

Vláda Spojeného království v reakci na krizi doporučila svým občanům, aby opustili zemi, ale Wes se rozhodl v Kyjevě zůstat. „Je to jako horská dráha emocí. Včera jsme slyšeli, že se jednotky stahují, a pak Boris Johnson zase přišel s tím, že se na hranicích zřizují polní nemocnice. To je jasný ukazatel,“ připustil mladík možnou invazi. 

Jak uvedl, je neustále nalepený na svém mobilu a sleduje zprávy. Jeho blízcí v Anglii o něj mezitím mají velké starosti a bombardují ho zprávami. „Je hezké, že na mě myslí,“ podotkl. Nejvíce se o Wesův osud obává jeho tatínek. „Je to otázka kdy, ne jestli, tak odjeď,“ varoval ho. Syn ho ale poslechnout nehodlá, nechce opustit svou ženu, informoval deník Metro.

Obavy z invaze

Rusko u hranic s Ukrajinou shromáždilo podle západních odhadů více než 150 000 vojáků. Západ se obává, že ruský vojenský výpad na Ukrajinu může přijít v podstatě kdykoliv. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by proti svému sousedovi chystalo útok.

Rusko dříve v tomto týdnu ohlásilo, že stahuje některé své jednotky rozmístěné u ukrajinských hranic zpět k jejich posádkám. Kyjev ale ve středu uvedl, že stahování ruských sil nepozoruje. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena vidí Spojené státy naopak pohyb ruských jednotek směrem k ukrajinské hranici, nikoliv pryč od ní. Podle nejmenovaného diplomata, na kterého se odkazuje agentura AP, Moskva v posledních dnech vyslala na hranici s Ukrajinou dalších 7000 mužů.

Video  Blesk Podcast: Vytáhne Rusko tajnou zbraň na Ukrajinu? Obě armády porovnal analytik Lukáš Visingr  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi