Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Máma čtyř dětí může kdykoli zemřít! Trpí vzácným genetickým onemocněním

Autor: rc - 
12. února 2022
12:12

Že si nezatancuje na své svatbě, se bojí Louise Turnerová. Šestatřicetileté mamince čtyři dětí se změnil život po autonehodě. Od té doby měla ukrutné bolesti hlavy, cítila slabost a měla třes. Louise trpí vzácným genetickým onemocněním, kvůli němuž skončila na vozíčku a nosí nákrčník. Bojí se, že by každou chvíli mohla zemřít. Její krční svaly jsou tak slabé, že by jí každou chvíli mohla být „sťata hlava zevnitř.“

Nejšťastnější chvíle podle svých slov Louise Turnerová prožívala v roce 2019, kdy ji v dubnu její přítel Robin McNicoll (33) požádal o ruku. Bývalá pečovatelka, které je matkou čtyři dětí Luise (18), Sidney (14), Travise (10) a Astraea (9), uvedla, že žádost o ruku byla velice romantická a nikdy by si nemyslela, že se bude cítit tak šťastná. Nicméně radovánky jí překazila nehoda, která se stala v prosinci téhož roku.

Velké bolesti

Po nehodě začala mít zdravotní problémy. Trpěla migrénami a cítila bolest po celém těle. „Během několika dalších týdnů jsem začala mít bolesti hlavy a krční páteře,“ uvedla pro britský deník Daily Mirror. Celé tělo měla ztuhlé a potíže neustávaly. Byla jí diagnostikována fibromyalgie, která měla způsobovat tyto problémy. Louis si zároveň uvědomila, že problémy měla už od dětství. Vzpomínala, jak si snadno vykloubila koleno a trpěla migrénami. V lednu roku 2020 se dokonce bála, že má mrtvici. Nemohla mluvit a měla třes. Rozhodla se navštívit odborníky.

Záchrana ve Španělsku

Názory specialistů se lišily. Připojila se proto ke skupině na Facebooku, kde se lidi svěřovali s podobnými problémy. Dozvěděla se tam specialistech v Barceloně, kteří jí diagnostikovali kraniocervikální nestabilitu. Ta se projevuje tak, že vazy mezi lebkou a páteří zeslábnou či se dokonce přetrhnou. „Tato slabost se také může rozšířit dále do páteře, což se děje u Louise,“ uvádí se na stránce GoFundMe s tím, že Louise trpí intenzivní bolestí krku, nemůže udržet hlavu nahoře, obtížně se jí polyká, má nervové bolesti v obličeji a trpí náhodnými záškuby. Byla jí diagnostikována i Chariho malformace, při níž dochází k sestupu části mozečku do páteřního kanálu, kde je mícha.

Vzácné genetické onemocnění

Mámě od rodiny byl prý diagnostikován Ehlersův-Danlosův syndrom, což je dědičné onemocnění pojivové tkáně, který způsobuje porucha tvorby kolagenu. „Syndrom způsobil, že tkáně, které držely Louisin krk pohromadě, se z poranění krční páteře nezotavily a místo toho se zhoršily. Syndrom bohužel nelze vyléčit, ale lze jej zvládnout správnou fyzioterapií a cvičením,“ stojí v úvodu sbírky. Ve Španělsku jí doporučili operaci spinální fúze, během níž by páteř posílili dárcovskou kostí a zároveň by provedli operaci, při níž by jí odstranili malou části kosti ze spodiny lebeční. Operace je však velice nákladná, proto se rodina rozhodla obrátit na širokou veřejnost. Louise doufá, že by si díky ní mohla užít tanec na své svatbě.

VIDEO: »Paní holčička« má obrovské problémy. Pracovitá Maruška (37) je na mizině!

Video  »Paní holčička« má obrovské problémy. Pracovitá Maruška (37) je na mizině!  - Karel Janeček, Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi