Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blogerka (28) na bleším trhu našla dopis přeživší holocaustu: Dopis po 75 letech vrátila rodině

Autor: rc - 
31. ledna 2022
21:03

Procházela zboží na bleším trhu, když zničehonic narazila na starý dopis. Napsala ho v roce 1945 Isle Loewenbergová a byl adresován její sestře. Židovka v něm popisovala, jak vyskočila z vlaku směřujícím do Osvětimi a byla znovu zajata v Berlíně. Chelsey Brownová (28) se ho rozhodla vrátit rodině pisatelky a skutečně se jí podařilo najít příbuzné ženy, jež zemřela ve věku dvaadevadesáti let v roce 2001.

Osmadvacetiletá Chelsey Brownová miluje design a potulování po bleších trzích, kde sbírá lidské příběhy. Jeden z dávno zapomenutých příběhů se jí podařil oživit po pětasedmdesáti letech. Rodačka z New Yorku tam našla zašlý dopis, jenž odeslala Isle Loewenbergová  v roce 1945. Dopis psala své sestře Carle, která se před druhou světovou válkou odstěhovala do Londýna.

Isle, která zemřela v roce 2001 ve věku dvaadevadesáti let, psala o životě pod nadvládou nacistů. „Díky laskavosti našich osvoboditelů ti mohu po tolika letech dát znamení života… táta, máma, Grete, Lottchen a Hermann: nikdo z nich už nežije. Moje bolest se nedá slovy popsat. Můj manžel, kterého jsem si vzala před 3,5 roky, mi byl také odebrán. Až bude obnovené pravidelné poštovní spojení, řeknu ti všechno podrobně,“ píše se v dopise německy. Zároveň v něm popsala, jak byla nucena nastoupit do vlaku do Osvětimi, z něhož vyskočila a byla znovu zajata v Berlíně.

Chelsey našla rodinu Isle a dopis jim vrátila. Dostal se do rukou její praneteře Jill Butlerovou. „Celá moje rodina je opravdu v úžasu nad vším, co jsi pro nás, Chelsey, udělala. První reakce téměř každého na to byla: je to podvod? se rychle změnila ve zmatek nad vaší nezištnou oddaností sjednocení dědictví s rodinami,“ řekla Jill pro britský deník Daily Mail.

VIDEO: Helga vypráví o Osvětimi: Přežila "třídění smrti" u Mengeleho!

Video  Helga vypráví o Osvětimi: Přežila "třídění smrti" u Mengeleho!  - František Prachař, Petr Novotný
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi