Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Irena (†98) pašovala židovské děti z Osvětimi v rakvích! Zachránila jich přes 2 500

Autor: pma - 
27. ledna 2022
15:31

Na 27. ledna připadá Den památky obětí holocaustu. V tento den byl také v roce 1945 osvobozen německý koncentrační tábor Osvětim. O život v něm přišlo přes milion lidí. Většinou se jednalo o Židy. Jejich životy se snažila zachránit i Polka Irena Sendlerová (†98), které se přezdívalo „Matka židovských dětí“. Druhou šanci na život dala více než 2 500 dětí.

Když začala 2. světová válka, věděla Polka Irena Sendlerová (†98) přesně, co bude jejím posláním. „Matka vždy říkala, že v době války bylo nutné pomáhat těm, kteří nejvíce trpěli, proto pomáhala židovským dětem,“ řekla v minulosti její dcera Janina Zgrzembska. Ještě před začátkem války, kdy však situace v Evropě začínala eskalovat, pracovala Irena na magistrátu ve Varšavě. Už tam začala překračovat hranice zákona a snažila se pomoc potřebným. Pomocí falšování úředních listin a dokumentů pomáhala židovským spoluobčanům, proti kterým se nacistické Německo vymezovalo.

Riskovala život, aby zachránila tisíce dětských

Během války Irena pracovala Irena jako sociální pracovnice. Židům ve varšavském ghettu nejdříve nosila potraviny, léky a oblečení. V roce 1942 ale pochopila, co je jejím hlavním posláním během války, a sice zachránit dětské životy. Riskovala tak nejen svůj život, aby zachránila tisíc dalších.

Nemluvňata a mladší děti musely uspat, aby křikem jejich fintu před nacisty neprozradili. Do ghetta přijížděla vždy v přestrojení za zdravotní sestru se sanitkou a následně uspané děti vozila ven v rakvích jako zemřelé na tyfus. Starší děti pak se skupinou dostávali z tábora pomocí rozsáhlému systému kanalizačních stok.

Sama smrti unikla jen o vlásek

Poté, co se děti skutečně dostaly z ghetta ven, ujala se jich katolická církev, se kterou skupina spolupracovala. Následně dětem byly měněny identity a hledal se jim úkryt nebo nový domov. Nebezpečného počínání si nacisté přece jen v roce 1943 všimli. Irenu zatkli a tři měsíce surově mučili.

Měla ji čekat jistá smrt, ale odboj jí zachránil život. V úřední dokumentaci její jméno zapsali na seznam jako již popravenou a Irena pak dokázala z města uprchnout.

Po válce dál pracovala jako sociální pracovnice ve varšavských sirotčincích a domovech důchodců. Díky její odvaze a statečnosti postavit se nacistům za svůj život zachránila přes 2 500 dětí. „Lidé na celém světě by měli pochopit, že je nutné udělat vše, aby už nikdy zlo na svět nepřišlo,“ prohlásila v minulosti. Když Irena v roce 2008 ve věku požehnaných 98 let zemřela, žilo ještě zhruba sedm set židovských dětí, kterým dala druhou životní šanci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi