Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Muž uprchl i se svou rodinou z Afghánistánu: V Anglii studuje prestižní školu a chce pomáhat vlasti

Autor: rix - 
20. prosince 2021
18:16

Naimat Zafary začíná společně se svou rodinou čítající i čtyři děti nový život v anglickém Brightonu. Všichni prchli z Afghánistánu před Tálibánem. V Anglii Naimat studuje, těší se ze svobody, ale nechce nechat na holičkách své kamarády ve vlasti.

Zafaryova rodina byla evakuovaná ze země britskými jednotkami uprostřed napjatých a strašlivých dní, kdy v Afghánistánu došlo k převratu a moci se ujal Tálibán. Jak uvedl deník Metro, prchnout z vlasti se nešťastníkům podařilo 23. srpna. Spolu s další tisícovkou Afghánců strávil Zafary s manželkou a dětmi v dočasném ubytování, než jim Ministerstvo vnitra zařídilo bydlení v Hove, části Brightonu. 

Je vzrušující se konečně přesunout do nového domu ve Spojeném království. Můžeme konečně přemýšlet o novém životě, kde máme dostupné vzdělání a svobodu pohybu,“ radoval se Naimat, který se sám odhodlal ke studiu na University of Sussex. 

Navzdory tomu, že Naimat strávil pět měsíců v hotelu v Londýně, již dokončil jednoroční postgraduální studium v ​​oblasti správy, rozvoje a veřejné politiky prostřednictvím vládního stipendia. Chce z Anglie pomáhat své vlasti. „Viděl jsem video špičkové učitelky na jedné ze škol v Afghánistánu, jak na ulici leští boty,“ poukázal vyděšeně na špatnou situaci v zemi a postavení žen.

Dostupnost vzdělání bude v Anglii vyhovovat především jeho dětem Hině (9), Hurmatě (7), Mahnooře (3) a synovi Ahmadovi (2). Manželka Saima (28) se chce hned pustit do studia angličtiny, na rozdíl od svého muže ostrovní řeč neumí. 

„Jsem vděčná, že jsem ve Spojeném království, ale myslím na Afghánistán,“ uvedla s tím, že v její zemi mezitím panuje chudoba a hladomor. „Tento týden napadl v Kábulu první letošní sníh,“ zamyslel se její manžel Naimat. „Během několika měsíců upadlo 23 miliónů lidí do hladu a chudoby. Je to šokující situace, která ovlivňuje velké množstvích mých přátel a jejich rodin,“ podotkl muž s tím, že zemi trápí i ohromná inflace.

Po ukončení studia se chce zaměřit primárně na podporu Afghánců žijících v zemi ovládané Tálibánem. „Vždycky jsou toužil studovat a pomoci Afghánistánu. Jsem s lidmi tam spojen a chci jim pomoci jakýmkoliv způsobem,“ dodal. 

Video  Situace na letišti v Kábulu, odkud z Afghánistánu spěšně odlétají diplomaté zahraničních zemí i jejich spolupracovníci i s rodinami, kteří by mohli být v ohrožení  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

viho ( 20. prosince 2021 19:34 )

V těchto blízkovýchodních zemích je právě problém v tom, že všichni by tam chtěli studovat, pobírat dotace a dávky, plodit kvanta dětí, ale nikomu se nechce moc makat. Maximálně si zřídí nějaký obchod nebo restauraci, kde celý den vysedávají a modlí se k Alláhovi. A když se dostanou do Evropy, kde normální člověk musí makat, aby zaplatil ty šílené ceny a daně, tak dostanou psychické problémy a cítí se podvedeni, že to není ten sociální ráj, který jim byl přislíben...

eiben ( 20. prosince 2021 18:37 )

At se vrati odkud prisel. A na takove bachorky neni nikdo zvedavy

Moly28 ( 20. prosince 2021 18:28 )

A píšete nám to proto, že je to přírodní úkaz jako pracující a studující cig.. Kdyby to bylo běžný, není tady o tom ani řádka.
Takhle si máme myslet, jak jsou imigranti vzdělaní a přišli nás obohatit?!

Zobrazit celou diskusi