Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Stroj na dobrovolnou smrt: Švýcaři schválili kapsli na sebevraždu, kde zemřete štěstím

Autor: Lukáš Štěrovský - 
11. prosince 2021
12:18

Co se techniky týče, bylo Švýcarsko vždy inovativní. Stačí zmínit například precizní švýcarské hodinky nebo všestranné švýcarské nože. Nově nabídne země sýra a čokolády jako vůbec první na světě také unikátní přístroj na… asistovanou sebevraždu!

Zařízení ve tvaru speciální kapsle s názvem Sarco bylo sice vyvinuto australskou firmou Exit International, Švýcarsko je ale první zemí, kde bylo legálně schváleno. Pokud vše půjde podle plánu, přístroje na asistované umírání budou moci tamní obyvatelé využít už příští rok.

„Jedná se o kapsli vytištěnou na 3D tiskárně. Máme už dva prototypy, třetí se tiskne v Nizozemsku,“ vysvětlil Philip Nitschke, vedoucí projektu. Ten popsal i hlavní odlišnosti od současného způsobu asistovaného umírání, kdy lékař podá pacientovi pentobarbital sodný, který člověka utlumí natolik, že po pár minutách upadne do kómatu a zemře.

Smrt štěstím

„Naše kapsle je zařízení, které se zaplaví dusíkem, čímž klesne hladina kyslíku. Osoba vevnitř bude před ztrátou vědomí cítit euforii. Smrt nastane v důsledku nedostatku kyslíku a oxidu uhličitého. Nedochází k žádné panice ani pocitu dušení, vše trvá asi půl minuty,“ upřesňuje Nitschke. Podle něj je kapsle vevnitř pohodlná, je také snadno přenosná.

„Osoba tak může odejít na svém oblíbeném místě. Jakmile si lehne dovnitř a rozhodne se, že je připravena, stačí zmáčknout tlačítko…“ Strach ze zneužití prý není na místě. Kapsli si půjde spolu s odborným personálem pronajmout za zatím nespecifikovanou částku jen v případě, že pacient úspěšně absolvuje odpovídající psychologické vyšetření.

begonie ( 12. prosince 2021 06:42 )

Byla jsem svědkem strašného odcházení dvou blízkých příbuzných - jednomu bylo necelých 50, druhému 32 ..... hrůza, neskutečná bolest....

porgy1 ( 11. prosince 2021 13:44 )

To je skvělé,doufám , že se toho dočkáme i u nás !

Zobrazit celou diskusi