Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rodiny od Vězeňské služby potřebují pomoc: Martinka se málem utopila, Rostíka museli po porodu hned operovat

Autor: VaB - 
8. prosince 2021
17:12

Dva příběhy dětí, které postihl smutný osud. Martinka se málem utopila v bazénu, od té doby je v neustálé péči rodičů. Rostík se narodil s vrozenou maformací cév v mozku, hned co se narodil, musel na operaci. Obě děti mají rodiče u Vězeňské služby. Ta se jim rozhodla pomoci vyhlášenou sbírkou.

Děti se na Vánoce vždy těší, netrpělivě čekají na dárky nebo cukroví. Jsou ale rodiny, pro které jsou tyto svátky náročné, nejen psychicky ale také i finančně. Dvěma rodinám, příslušníkům Vězeňské služby, chtějí jejich kolegové pomoci.

Rostík

Jedním z nich je malý Rostík Vegel, jehož tatínek pracuje jako dozorce ve Věznici Opava. Narodil se s vrozenou malformací cév v mozku. Prakticky hned po porodu musel podstoupit operaci, která byla pro jeho přežití stěžejní.

„Bohužel nastaly komplikace v podobě silného krvácení do mozku, takže byla nezbytná další operace. Ani ta však Rostíkovy problémy nevyřešila; začal se mu zvyšovat lebeční tlak a byla mu diagnostikována vodnatelnost mozku,“ vysvětluje za Vězeňskou službu Vladimíra Tošnarová.

Lékaři museli Rostíkovi do mozku voperovat hadičku, která odvádí přebytečný mozkomíšní mok. „Rostíkova léčba a rehabilitace vyžaduje značné finanční náklady, které zdravotní pojištění dostatečně nepokrývá, a proto je záměrem naší vánoční sbírky Rostíkovým rodičům v jejich těžké situaci pomoci,“ dodává Tošnarová.

Martinka

Malá Martinka Bidrmanová se málem utopila v bazénu, k neštěstí chybělo už jen málo. Od tragédie je ve stavu, který vyžaduje její nepřetržitou péči, a to už dlouhých 18 měsíců. „Pohybově je omezena, nechodí, nepohybuje se a stravu přijímá sondou. Dýchá s pomocí tracheostomie. Martinka má po nehodě poškozený mozek s diagnostikovanou epilepsií,“ vypráví Vladimíra s tím, že se malá dívenka aspoň mračí, rozčiluje a celkově projevuje emoce.

Její maminka pracuje jako ekonomka ve Věznici Oráčov. Rodiče s dcerou pravidelně rehabilitují a navštěvují různé kliniky, mimo jiné dochází i do hyperbarické komory, za sebou mají i tříměsíční pobyt v léčebně. Všechno ale musí platit ze svého, nebo s pomocí různých nadací.

„Proto bychom chtěli i rodičům Martinky přispět výtěžkem naší veřejné sbírky. Pomozte prosím, pokud můžete, jakýmkoliv finančním příspěvkem ulehčit těmto rodinám v jejich těžké situaci. Výtěžek sbírky bude rovným dílem rozdělen oběma rodinám,“ dodala Tošnarová. Podpořit dvě rodiny v tíživé situaci můžete zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi