Řidiče tahače státní zástupce obžaloval z obecného ohrožení z nedbalosti, za které by mu mohlo hrozit maximálně desetileté vězení. Podle názoru obvodního soudu by ale jednání obviněného mohlo být posouzeno jako obecné ohrožení, kde je podle trestního zákoníku sazba od osmi do 15 let. „S ohledem na tuto trestní sazbu by tak věc měla být v prvním stupni projednána Městským soudem v Praze, jako soudem místně příslušným,“ uvedla Humeni.

Tahač s historickými americkými tanky se srazil s eskortním autobusem 2. května 2019 na Pražském okruhu u sjezdu na Řeporyje. Nákladní vůz s tanky jel do Plzně z Muzea obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku. Vozy po srážce začaly hořet, požár oba stroje poškodil a vězeňský autobus úplně zničil.

V havarovaném autobusu cestovalo devět odsouzených a deset příslušníků Vězeňské služby. Třiadvacetiletý dozorce při nehodě zahynul. Na pomoc rodině zemřelého vyhlásila Vězeňská služba společně s Nezávislým odborovým svazem Policie ČR sbírku, lidé do ní poslali půl milionu korun.

Fotogalerie
25 fotografií