Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Před 120 lety se narodil Walt Disney (†65): Vizionář založil své impérium v garáži a zkrachoval!

Autor: rc, ČTK - 
5. prosince 2021
05:00

Vizionář, průkopník animovaných filmů a člověk, který se jen tak nevzdával. Walt Disney, vlastním jménem Walter Elias Disney, se narodil před 120 lety. Jeho odkaz však přežívá dál. Potomek irských emigrantů se dokázal díky svému úsilí a talentu stát největším hráčem v zábavním průmyslu. Walt Disney je otcem postavičky Mickey Mouse a zakladatelem zábavních parků, které navštěvují miliony lidí z celého světa. Jeho začátky ale rozhodně nebyly lehké.

Walt Disney byl odmalička talentovaný kreslíř a tak bylo jasné, jakým směrem se bude ubírat jeho budoucnost. Narodil se 5. prosince 1901 irským emigrantům v Chicagu. Už na střední škole ilustroval školní noviny, a ačkoliv v ostatních předmětech nevynikal, nikterak mu to nevadilo. Toužil být animátorem, a tak našel uplatnění jako kreslíř. Brzy však zaměstnání opustil a rozhodl se postavit na vlastní nohy.

V Kansas City založil svou vlastní firmu. S pozdějším dlouholetým spolupracovníkem Ubem Iwerksem nejprve kreslili inzeráty do novin nebo časopisů a časem si troufli i na animované pohádky. Společnost Laugh-O-Gram Films ale nepřežila ani rok a Disney za poslední peníze raději odcestoval ke strýčkovi do Kalifornie. V kapse už měl připravený film, který zahájil jeho cestu ke slávě. Cesta do Los Angeles byla risk, jelikož většina animátorských společností sídlila v New Yorku, ovšem Disney měl svou vizi a tušil, že bude mít úspěch.

Úspěch v Mekce filmařů

V „Mekce filmařů“ se zrodila společnost, kterou milují děti i dospělí dodnes. Walt Disney si v létě 1923 spolu s bratrem Royem najal místnosti v obyčejné jednopatrové kancelářské budově a 16. října 1923 si sourozenci oficiálně zaregistrovali společnost The Disney Bros. Cartoon Studio. Z domu na Kingswell Avenue nedlouho poté odešly do kin první úspěšné filmy s Alenkou v říší divů.

Nápad na kombinaci animace a živé holčičky, představující Alenku v říši divů, zaujala distributorku animovaných filmů Margaret Winklerovou, která začínala u bratří Warnerových. Díky ní se Disneymu podařilo dostat filmy, které zprvu vznikaly v garáži strýce Roberta, na plátna kin. Z památné garáže, kterou před 30 lety zachránila skupina nadšenců a nyní je k vidění v jednom malém skanzenu u Los Angeles, se Walt a Roy Disneyovi brzy přestěhovali o pár desítek metrů dál do vlastního studia.

Problémový králíček

Už v novém větším studiu se tak v roce 1927 narodil první Disneyho zvířecí hrdina, Oswald the Lucky Rabbit (Šťastný králík Oswald). S ním měl Disney velké plány, už po roce ale musel začít znovu. Winklerová a její manžel Charles Mintz, který postupně převzal vedení firmy, se ukázali být nejen úspěšnými producenty, ale také tvrdými obchodníky. Práva na Oswalda totiž držela Mintzova společnost spolu se studiem Universal.

Před začátkem druhé sezóny Disneyho kvůli sporům o výši nákladů odstavili na vedlejší kolej. Odlákali mu dokonce většinu animátorů, svému šéfovi a příteli zůstal věrný jen Ub Iwerks. Tehdy se Walt Disney zařekl, že už nikdy nebude pracovat pro nikoho jiného, než sám pro sebe. Ze všeho nejdřív ale musel přijít s novým nápadem: postavičkou, která by dokázala nahradit ztraceného králíka. Od začátku jim přitom s Iwerksem bylo jasné, že neopustí říši zvířat.

Myšák Mickey

Zkoušeli krávu, koně nebo žábu, ale nic z toho nebylo. Říká se, že na správnou cestu navedly Disneyho jeho začátky v Kansas City. Tehdy totiž jednu dobu i přespával ve svém studiu, plném myší.

Traduje se také, že na nápad použít myš přišel Disney během dlouhé cesty vlakem z New Yorku z neúspěšného jednání s Mintzem zpátky do Los Angeles. Hlodavec se měl původně jmenovat Mortimer, na popud Disneyho manželky ale dostal přeci jen libozvučnější jméno Mickey.

Zvukový parník

Pět let po založení tak stála firma nesoucí tehdy jméno The Walt Disney Studio opět na startu. Němý film Plane Crazy s myšákem toužícím po létání sice nenašel distributora, zvukový Parník Willie (v originále Steamboat Willie), uvedený do kin v listopadu 1928, byla ale trefa do černého. „Každý někdy upadne. Ale chodit se naučíte jen tak, že pokaždé zase vstanete,“ prohlásil později Disney, jehož Mickeyho úspěch vrátil zpátky do hry. A už z ní nikdy nevypadl.

Disneyho země

V roce 1937 ukázal, že animovaný film dospěl, když uvedl do kin celovečerní Sněhurku a sedm trpaslíků. „Netočím filmy jen proto, abych vydělal peníze. Vydělávám peníze, abych mohl dělat víc filmů,“ říkal muž, který v roce 1955 rozšířil své impérium o zábavní park Disneyland. Po Disneyho smrti v roce 1966 se sice studio občas ocitlo v problémech, vždy je ale dokázalo překonat a dál růst. Dnes patří do mediálního gigantu Disney i televize ABC, sportovní kanál ESPN nebo filmové studio Pixar.

VIDEO: Walt Disney – vizionář, který započal zlatou éru animace před téměř sto lety

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi