Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Twitteru odstoupil: Bude se víc věnovat svým modelkám, digitálním měnám a filantropii

Autor: ran - 
3. prosince 2021
05:21

Jack Dorsey (45) odstoupil z vedení sociální sítě Twitter, která má hodnotu mnoha set miliard korun. O Dorseyovi se říká, že měl tolik koníčků, že na to vést firmu na plný úvazek vlastně ani pořádně neměl čas. „Je to bohém, který se nedopatřením stal miliardářem. Teď pokračuje po cestě, na níž odjakživa byl,” řekli o něm mimo jiné.  

Krátce poté, co Jack Dorsey (45) odstoupil z vedení Twitteru, si firma na burze polepšila o 11 procent. Málokdo mohl Dorseyovo rozhodnutí předjímal, výměna ve vedení vlivné společnosti nicméně světem zarezonovala. To, že Dorsey nebude ve vedení firmy do smrti, ale znalce nepřekvapilo.

Například Adam Fisher, autor knihy o postavách hýbajících světem moderních počítačových technologií v Sillicon Valley, o Dorseyovi mluví jako o bohémovi, který se nějakým nedopatřením stal miliardářem, uvedl New York Post.

A tak teď Dorsey, jehož jmění se odhaduje na 11 miliard dolarů (250 miliard korun), bude zkrátka podle znalců dělat to, co vždycky, jen na to bude mít víc času. Ruce do klína tedy složit neplánuje, větší pozornost než dříve chce zaměřit třeba na podnikání v digitálních měnách a nebo na filantropii.

Dorseyovi znalci uvedli, že bývalý ředitel Twitteru měl tolik koníčků, že dlouhodobě nebylo dost dobře možné, aby se mohl cele soustředil na výkon funkce. A jedno z jeho úplně největších hobby, které mu žralo hodně času, (a žrát nejspíš bude dál) byly ženy. Chodil třeba s modelkami Florou Carterovou, Raven Lyn Corneilovou a Lilly Coleovou, rapperkou Dojou Cat nebo instruktorkou jógy Kate Greerovou. Své úlovky prý omamoval tím, že jim dával origami ve tvaru jeřábu, které sám skládal.

Dorsey o sobě říkal, že snídá osolenou vodu s citrónem, jí jednou denně a každý den chodí 75 minut pěšky do kanceláře. Stejně prý ale nejraději pracuje z domova, kde na sebe pouští ze speciální lampy světlo uklidňujících vlnových délek. Řekl o sobě, že denně dvě hodiny medituje a tráví 45 minut v sauně při 105 stupních Celsia, poté skáče do ledové vody a do výhně se zase vrací.

Pravdivost posledního tvrzení však někteří zpochybňují – s tím, že světový rekord je jen o šest stupňů vyšší a při pokusu o rekord v podobné teplotě vzduchu jeden ruský rekordman zahynul. Co se naopak o Dorseyovi ví moc dobře, je, že rád jezdí na výlety jachtou s Jayem-Z a Beyoncé a hlásí se k užívání mikro dávek LSD. 

„Nikdo nečekal, že Jack dosáhne takových výšin, jakých dosáhl. Býval napůl homelessák, hipík, pohodlný vývojář softwaru, který nejraději trávil život na gauči,” řekl o Dorseyovi jeden z jeho bývalých zaměstnanců. 

Nick Bilton, jiný Dorseyův znalec, ale o spontánnosti a bezprostřednosti toho, co bývalý šéf Twitteru o sobě vypráví a co dělá, pochybuje. „Celý ten jeho styl je ve skutečnosti daleko víc vykalkulovaný a promyšlený, než jak se jeví na první pohled. Dorsey si hodně všímá toho, co si o něm lidé myslí,” říká Bilton. „Chce, aby si lidé mysleli, že tu nechává takové dědictví jako Steve Jobs a že udělal pořádnou díru do světa,” dodává Bilton.

Skalní fanoušky na Dorseyovi baví nejen styl a to všechno, co o sobě říká, ale i jeho až poustevnický plnovous. O něm se vedou zkazky třeba takové, že jeden jeho pramen sám „majitel“ poslal rapperce Azealii Banksové jako amulet, on ale popírá, že by kdy něco podobného udělal. Tak či tak, Dorseyův plnovous fanoušky tak fascinoval, že mu na sociálních sítích založili vlastní účet. A vědí, že kdokoli přijde do vedení Twitteru po Dorseyovi, nebude už je tak bavit jako tenhle muž, který v roce 2006 značku téměř na koleni zakládal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi