Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Benjamín (†98) jako miminko přežil lavinu, později i bombardování: Zemřel krátce před stovkou na covid

Autor: ran - 
27. listopadu 2021
08:27

Byl to oddaný manžel, otužilý sportovec i dlouholetý pracovník Lesů Slovenské republiky. V životě se narodil nejméně třikrát, když ještě jako kojenec jen zázrakem přežil historicky největší lavinu na Slovensku a později za války ho minula bomba. Až dva roky před dosažením stých narozenin se bohužel nakazil covidem, kterému podlehl.

Na Benjamína Strmeně (†98) po jeho skonu zavzpomínali na sociální síti dobří kolegové a přátelé z Lesů Slovenské republiky. „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že ve věku 98 let zemřel náš dlouholetý kolega a člověk, který v kolébce jako tříměsíční přežil pád nejtragičtější laviny v osadě Rybô, Benjamín „Beňo“ Strmeň,“ stojí v příspěvku.  

Před jistou smrtí v lavině, která v roce 1924 strhla do údolí 600 tisíc tun sněhu, Benjamína zachránila překocená kolébka, v níž byl uložený. Masy sněhu tehdy zavalily mnoho domů, některé i srovnaly se zemí. Lavina zabila 18 lidí. Pod sněhem Benjamínovi zahynulo i všech jeho 6 sourozenců, uvedl server tvmarkíza.sk. Podruhé ho smrt se mu smrt jen těsně vyhnula za války, když ho minula bomba svržená z letadla.

Benjamín byl celoživotní sportovec. Jak uvádí lesní správa, vyhrál za život přes 300 různých závodů a vášeň pro sport i zápolení si uchoval až do 90 let. I na sklonku života pak byl ještě schopen sám naštípat dříví na otop. Štamprličku slivovice neodmítl nikdy.

Skromný muž byl i věrný manžel, se ženou Annou byli spolu dlouhých 69 let. Jeho milovaná Anička odešla ze života jen pár dní před ním, 13. listopadu. Benjamín Strmeň zemřel v banskobystřické Rooseveltově nemocnici s onemocněním covid-19.

sosacek ( 27. listopadu 2021 09:13 )

To je zase článek - dědek se stejně uchlastal borovičkou a svádějí to na covida.

hafblaf ( 27. listopadu 2021 08:39 )

Nebýt covidu, žil by navěky. (Nechci zlehčovat smrt, ale.....)

Zobrazit celou diskusi