Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel neúnavný hrdina covidové jednotky: Měsíce bojoval na JIPce, třetí dávku nestihl o pár dní

Autor: ran - 
21. listopadu 2021
21:47

Dva roky pracoval v první linii, kde neúnavně pečoval o pacienty s covidem, dlouhé měsíce neviděl rodinu.Podstoupil dvě dávky očkování proti covidu, třetí dávka mu ale jen o pár dní unikla. Týdny pak bojoval o život v nemocnici, až v polovině listopadu zemřel v obklopení milující rodiny. Jeho smrt zasáhla i epidemiologa Rastislava Maďara.

Britský lékař Irfan Halim (†45) pracoval po celou dobu pandemie na jednotce intenzivní péče, kde se staral o covidové pacienty ve vážném stavu. Před propuknutím pandemie se věnoval dlouhá léta chirurgii, byl vyhlášen jako prvotřídní profesionál, kterému jde v první řadě o blaho pacienta.

Halim, otec čtyř dětí, zemřel 14. listopadu v londýnské nemocnici poté, co 9 týdnů čelil na nemocničním lůžku vyčerpání a útoku koronaviru. Byl dvakrát očkován, v roce 2020 dostal první dávku, v lednu 2021 druhou, třetí ho ale o šest dní minula. Onemocněl dřív, než byla ve Velké Británii k dispozici.

Že třetí dávku nestihl, uvedla podle Daily Mail jeho manželka (44). „Nikdy se nezmínil, že by dostal třetí dávku, proto si myslím, že ji neměl,“ uvedla paní Halimová.

Lékař zemřel jen několik dní po svém otci Kamalovi (†75), kterého též udolal covid. Irfan se to nikdy nedověděl, rodina ho smutnou zprávou nechtěla rozrušovat.

Lékař zkolaboval 10. září přímo na covidové jednotce, ačkoli podle manželky vždy nosil ochranný oděv a dodržoval další předpisy, aby se před koronavirovou infekcí ubránil. Bohužel to nestačilo.     

Paní Hamilová na svého muže vzpomíná s bezbřehým žalem, ale také velkou hrdostí. Pro své pacienty prý vždy pracoval oddaně, během největšího náporu pandemie 4 měsíce dokonce se svými blízkými vůbec nežil, aby na ně nákazu nepřenesl a neohrozil je. Byl s nimi tehdy ve spojení jen přes video hovory.

„Cítíme se všichni prázdní, já osobně to moc nezvládám. Irfan byl celý můj život, můj svět, moje všechno. Nikdo nás nemohl připravit na to, co přišlo,“ řekla zničená manželka. „Byl ohromně talentovaný a oddaný doktor, až do samého konce. O své pacienty se zajímal, i když už byli propuštěni z léčení. Nikdy jsem se nepokoušela ho odrazovat od práce na covidové jednotce, tohle byl vždycky jeho život a jeho poslání – pečovat o lidi,“ dodala paní Halimová. 

Milující žena nikdy nezapomene na Irfanův poslední, kdy byl obklopen celou rodinou. V jeho posledních chvílích s ním byli manželka, čtyři děti Zara (13), Adam (12), Zain (11) a Alisa (5) i jeho bratr a sestra. „Držela jsem ho v náručí a šeptala mu modlitby a slova lásky. Přišli jsme o svého hrdinu. Byl to skvělý manžel, otec i syn. Byl pro celou rodinu jako nejlepší přítel,“ řekla nešťastná manželka. 

Kolegové odhodlaného lékaře popisovali jako člověka plného energie, jako „deset lidí v jednom“. Ve své soukromé praxi byl velmi žádán, během kariéry chirurga mu prošlo pod rukama 250 tisíc pacientů. 

Není známo, že by doktor Halim trpěl nějakým chronickým onemocněním.

Na zprávu o jeho skonu zareagoval na sociálních sítích i epidemiolog Rastislav Maďar. „Dva roky bojoval za životy pacientů s Covidem. Na vrcholu pandemie zůstal 4 měsíce mimo domov, aby ochránil své 4 děti a manželku. 10. září jeho vyčerpaný organizmus pod náporem viru zkolaboval, nepomohlo ani ECMO. Po 9 týdnech svůj boj prohrál,“ napsal český epidemiolog.

hafblaf ( 23. listopadu 2021 18:41 )

Co si o tom mám myslet, nestihl třetí dávku tak zemřel?

kamjdu ( 22. listopadu 2021 08:53 )

Byl příliš důvěřivý, vzali mu život tím očkováním.

Zobrazit celou diskusi