Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Muž (38) dostal podivný záchvat: Tasemnice mu 20 let požírala mozek

Autor: jel - 
12. listopadu 2021
20:17

Podivný případ se stal v americkém státě Massachusetts. Osmatřicetiletý muž, který se do té doby s ničím neléčil a netrpěl zdravotními problémy, dostal nečekaný záchvat. Ukázalo se, že měl v mozku dvacetiletou tasemnici.

Muž se podle serveru Daily Star nejprve třásl a mluvil nesrozumitelně, pak utrpěl záchvat podobný epileptickému, při němž spadl z postele. Po dvou minutách pak ztratil vědomí. Lékaři v nemocnici provedli velké množství testů, aby zjistili, co se muži stalo.

Jenže vše ukazovalo na to, že je perfektně zdravý. Nikdy dříve totiž pacient žádný záchvat neutrpěl a co víc, ani se dlouhodobé neléčil s žádnou kardiovaskulární, respirační, neurologickou ani jinou poruchou.

Nebral žádné léky na předpis ani ty volně prodejné. Nebyl ani pod vlivem drog. Jeho toxikologie byla čistá. To už se doktorům zdálo opravdu podivné. Záhadu se povedlo rozluštit pomocí CT hlavy. 

Díky počítačovému skenu mozku se povedlo lékařům muži diagnostikovat neurocysticerkózu. Což je onemocnění vyvolané larvami tasemnice dlouhočlenné.

Vyšší výskyt těchto onemocnění ve státech subsaharské Afriky, Mexiku, Jižní Americe, Indii a v Číně. Muž, který záchvat utrpěl se do USA přestěhoval před 20 lety z Guatemaly, onemocnění si zřejmě přivezl odtud a dlouhá desetiletí s ním žil. Lidé se nemocí mohou nakazit především z kontaminovaných potravin či vody.

V galerii se podívejte na další případy, kdy se lidem v těle usídlili paraziti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi