Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zakladatel WikiLeaks se bude ve vězení ženit. Assange má se svojí vyvolenou dva syny

Autor: kso, ČTK - 
12. listopadu 2021
12:46

Aktivista a zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange dostal povolení se oženit se svou partnerkou Stellou Morisovou z vězení. Jeho žádost byla schválena jako u každého jiného vězně. Pár uvedl, že se jim ulevilo, a doufají, že na další překážky ve svém manželství nenarazí, uvedl deník BBC.

Assange a Morisová mají spolu dva syny, které podle Morisové počali, když žil Assange ještě na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, napsalo BBC. V rozhovoru Morisová také uvedla, že s Assangem udržuje vztah již od roku 2015. Seznámili se v roce 2011, když začala pro WikiLeaks pracovat v právním oddělení. Na ambasádě ho navštěvovala každý den a tak se dle jejích slov „lépe poznali“. Dva syny vychovává Morisová sama. Uvedla, že jejich narození Assange musel sledovat online a na ambasádě ho mohli pouze navštěvovat.

Zakladatel WikiLeaks je v londýnském vězení Belmarsh od roku 2019, kdy byl na velvyslanectví zatčen. Ve Spojených státech je obviněný, že získal a zveřejnil tajné informace ministerstva obrany, protože se na WikiLeaks objevilo přes 700 tisíc tajných dokumentů týkajících se válek v Afghánistánu a Iráku, včetně záběrů amerických vojáků, jak střílejí po iráckých civilistech, zveřejněných v roce 2010. 

Assange se na ambasádě schovával od roku 2012. Čelí obviněním z porušení zákona o tajných službách a ze spiknutí s cílem získat tajné dokumenty a v USA mu hrozí až 175 let vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi